Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По дяволите". Мъск първо отказа, а след това каза, че ще финансира "Старлинк" за Украйна


Илон Мъск
Илон Мъск

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск промени позицията си в рамките на денонощие и каза, че компанията му ще продължи да плаща за сателитната интернет услуга "Старлинк“ за Украйна. Ден по-рано той каза обратното, като съобщи, че SpaceX вече не може да си я позволи.

"По дяволите..., въпреки че "Старлинк“ продължава да губи пари, а други компании получават милиарди долари на данъкоплатците, ние просто ще продължим да финансираме правителството на Украйна безплатно“, написа Мъск в Туитър.

Мъск активира "Старлинк“ в края на февруари, след като интернет услугите в Украйна бяха прекъснати след руската инвазията. Това е мрежа от повече от 2000 спътника в орбита около Земята и хиляди терминали на земята.

Според Мъск "Старлинк“ е струвал на SpaceX 80 млн. долара досега и цената ще надхвърли 100 млн. долара до края на годината. Той каза на своите повече от 108 млн. последователи в Туитър в петък, че SpaceX не може да финансира мрежата "безкрайно“.

Мъск направи изявлението, след като Си Ен Ен съобщи, че SpaceX е изпратила писмо до Пентагона миналия месец, че не може да продължи да финансира услугата „Старлинк“ в Украйна и може да се наложи да спре финансирането ѝ, освен ако американската армия не даде на компанията десетки милиони долари месец.

По-рано този месец Мъск публикува в Туитър предложение Украйна да приеме незаконното анексиране на Крим от Русия и да позволи референдуми в украинските региони, нападнати от Москва. Кремъл реагира положително на предложението. "Илон, има ли други идеи в космоса? На земята отговаряме на руския агресор", написа в отговор кметът на Киев Виталий Кличко.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG