Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша ремонтира теча на тръбопровода, пренасящ руски петрол за Германия


Петролна рафинерия в Полша
Петролна рафинерия в Полша

Полският оператор на петролопровода "Дружба" съобщи, че е отстранил теча, който стана причина за затварянето на част от тръбопровода от Русия за Германия.

Операторът PERN каза в изявление, че неговите технически служби са „възстановили пълната функционалност на повредената линия на тръбопровода, който доставя суров петрол на немските клиенти на компанията“. Причината за повредата все още не е установена и се разследва.

Течът беше открит на 11 октомври близо до село Зуравице в централна Полша. Компанията каза по-рано, че предварителните проверки показват, че течът вероятно е случаен.

Откриването на теча в тръбопровода дойде на фона на опасения за сигурността на енергийните доставки в Европа, след като газопроводите „Северен поток“ в Балтийско море аварираха. Западните държави и Русия твърдят, че повредите са следствие на саботаж.

Европа е изправена пред тежка енергийна криза в резултат на нахлуването на Москва в Украйна, което прекъсна доставките за много страни.

Мрежата от тръбопроводи „Дружба“ пренасят нефт от Урал към Европа през разклонение, коетоминава през Полша и тръбопровод, който минава през Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG