Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС създава мисия за обучение на украински военни и отпуска 500 млн. евро за Украйна


Президентът на Съвета на ЕС Шарл Мишел
Президентът на Съвета на ЕС Шарл Мишел

Съветът на ЕС прие решения да създаде мисия за обучение на украински военни, както и да отпусне още 500 млн. евро средства за въоръжаването на украинските сили. Това стана ясно в понеделник на среща на външните министри на ЕС в Люксембург.

Това е шести пакет от помощи, който ЕС отпуска на Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира. С тази сума общата европейска военна помощ за Киев достига 3,1 млрд евро. От отпуснатите средства в понеделник 10 милиона евро ще бъдат насочени за лични предпазни средства, а останалите ще бъдат за оръжие. Уточнява се, че видът на помощите е съобразен с исканията на властите в Киев.

Новата обучителна мисия цели подобряване на отбранителните способности на украинските сили, както и съгласуването на оказваната европейска помощ. Мисията ще работи на територията на страните членки на ЕС, а командването ѝ ще бъде в Брюксел. Първоначално се предвижда мисията да продължи две години и да разполага с бюджет от близо 107 милиона евро.

Новината идва на фона на втори обстрел над украинската столица Киев в рамките на седмица. По-рано през деня беше съобщено за руски атаки с десетки ирански безпилотни дронове в града, при които са загинали трима души. Непредизвиканата руска агресия в Украйна продължава над седем месеца и доведе до хиляди жертви и милиони украински емигранти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG