Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП и още три партии се договориха да изслушат служебния финансов министър в парламента


Корнелия Нинова, 17 октомври, Народно събрание
Корнелия Нинова, 17 октомври, Народно събрание

Четири парламентарно представени партии обсъдиха на среща в Народното събрание по инициатива на БСП за бюджета за 2023 г. в понеделник. Това са левицата, ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната". Те са се разбрали да изслушат в парламента служебния министър на финансите Росица Велкова, която да обясни какво е финансовото състояние в момента.

На срещата не присъстваха "Демократична България", "Български възход" и "Възраждане".

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова уточни, че целта е да се постигне съгласие по най-неотложните мерки, свързани с това дали ще има таван на цените на газ, ток, парно и вода, две тарифи за плащане, дали ще се въведе понятие "енергийна бедност", както и продължаването на помощта за фирмите за тока и макрорамката за бюджета за следващата година.

Четирите присъствали партии съобщиха, че са се обединили около оценката, че ситуацията в Европа и в България е тежка и трябва да се продължат мерките в подкрепа на бизнеса и хората.

"Всички оценяваме, че е тежка ситуацията и че трябва да се вземат мерки, най-малкото да се продължат досегашните мерки за подкрепа на домакинствата и на бизнеса, но ние предложихме и своите мерки за надграждане". Това каза Нинова след срещата, която оцени като "ползотворна и конструктивна, експертна, а не политическа, за съставяне на мнозинство в парламента, за правителство".

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС каза, че общото мнение на четирите парламентарни групи е, че предстоящата зима и следващата година ще бъдат много по-тежки отколкото тази година. По думите му, такова тежко финансово състояние, в което се намира държавата, не е имало от 1997 г.

"Нашето предложение, което се възприе от всички останали парламентарни групи, е да извикаме в петък финансовия министър, който да обясни какво е финансовото състояние в момента, как ще приключи бюджетът за тази година и какви са вижданията на служебния кабинет за следващата година", каза той.

Калина Константинова от "Продължаваме Промяната" потвърди, че партиите са се съгласили да извикат на изслушване в парламента служебния министър на финансите. По думите ѝ са приоритетни и законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, за които е необходим работещ парламент.

"Общо взето всички си казаха мнението и за мерките, и за дефицита, и за финансовата стабилност, и за всичко, но нямаме общо решение, никакво", каза заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев на излизане от срещата. По думите му, ситуацията в Европа и България ще се усложнява.

"Всички сме на мнение, че трябва да продължат компенсациите и за бизнеса, и за населението, въпросът е как това ще се случи", допълни той.

"Демократична България", "Възраждане" и "Български възход" не присъстваха на срещата.Лидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира пред журналисти в парламента, че в момента е "малко предварително" и няма да е ефективно да се водят разговори за бюджета. Той каза, че "когато се гледа бюджетът за следващата година, най-добрият принцип е да го приема този, който ще го изпълнява".

Срещата се проведе на фона на предстоящи преговори за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. То ще бъде открито в сряда, 19 октомври, като ден по-късно се очаква да започнат преговори за съставяне на правителство, организирани от ГЕРБ и модерирани от бившия президент Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG