Връзки за достъпност

Извънредни новини

13 са вече жертвите в руския град Ейск, където се разби военен самолет


Сред жертвите има деца, някои от оцелелите са в болница, а стотици бяха евакуирани от жилищния блок
Сред жертвите има деца, някои от оцелелите са в болница, а стотици бяха евакуирани от жилищния блок

Най-малко 13 души са загинали по последни официални данни, след като руски изтребител-бомбардировач се разби в жилищен блок в южния руски град Ейск, предаде Би Би Си.

В понеделник вечерта военният самолет Су-34, изпълняващ тренировъчен полет, се удари в сградата и предизвика огромен взрив и пожар. Двамата пилоти успяха да катапултират преди сблъсъка.

Първоначално беше съобщено за 4 жертви, но след като спасителните екипи приключиха претърсването на развалините, броят им достигна 13 - 3 от които деца, съобщи руското министерство на извънредните ситуации.

Властите уточниха, че 68 души са били спасени от пожара в девететажния блок. 19 души са тежко ранени и са настанени в болница.

Останките от самолета
Останките от самолета

"Според доклада на пилотите причината за катастрофата е пожар в един от двигателите по време на излитане", казаха от руското министерство на отбраната. „На мястото на падането на Су-34, в двора се е запалил резервоарът за гориво на самолета“, допълниха от ведомството.

Кремъл нареди на националните и регионалните власти да предоставят "цялата необходима помощ" на жертвите на пожара. Следственият комитет на Русия съобщи, че е образувал наказателно дело и е изпратил следователи на мястото.

Ученици от близкото средно училище са сред повече от 360 души, евакуирани от мястото на катастрофата, съобщиха руски медии.

Това е останало от колите пред блока
Това е останало от колите пред блока

Местен кореспондент каза пред руския държавен телевизионен канал "Россия 24", че два от жилищните блокове са се запалили.

Появиха се кадри, които показват как местни жители се опитват да помогнат на един от пилотите, който може да бъде видян да лежи на земята с парашут зад него.

Пристанищният град Ейск се намира близо до източната украинска военна зона, от другата страна на Азовско море близо до опустошения Мариупол. Той е бил използван като основен полигон за обучение на руската военноморска авиация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG