Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Напомня на водевил". Митрофанова критикува отказа да бъде поканена в парламента


България "надхвърли плана, като повдигна темата в пресата", каза Елеонора Митрофанова
България "надхвърли плана, като повдигна темата в пресата", каза Елеонора Митрофанова

Руската посланичка Елеонора Митрофанова нарече споровете около въпроса дали да бъде поканена на откриването на Народно събрание "водевил". Тя коментира решението на мнозинството парламентарни партии пред руската държавна информационна агенция ТАСС.

Агенцията публикува в своя Телеграм-канал информация и част от думите на дипломатката.

"Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова пожела на депутатите от 48-ото Народно събрание успех във всички области на работата им", се казва в началото на текста.

След това се допълва, че тя е коментирала и "споровете на български политици за поканата ѝ" за първото заседание на парламента.

"Имаше резолюция на Европейския парламент с препоръка руските посланици да се изолират максимално от официални политически контакти. Но това е препоръка и затова всяка страна има право да вземе самостоятелно решение по тези въпроси", казва Митрофанова.

"България, от моя гледна точка, надхвърли плана, като повдигна темата в пресата да се покани ли Митрофанова за първото заседание на парламента или не - цяла история, която много напомня на водевил", добавя тя.

Миналата седмица беше решено посланиците на Русия и Беларус в България да не бъдат поканени на откриването на парламента. Около тази позиция се обединиха "Демократична България" - от която дойде това предложение, ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" и ДПС.

Против се обявиха от БСП и "Възраждане", които отказаха да участват в срещата за обсъждане на този въпрос. От "Български възход" също не отидоха на разговорите и излязоха с позиция, че партиите трябва да се занимават с истинските проблеми на гражданите, но казаха, че в случая България трябва да се съобрази с европейските препоръки.

След нея външният министър Николай Милков съобщи, че във ведомството е получено разпореждане от администрацията на парламента да не бъдат изпращани покани до първите дипломати на Русия и Беларус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG