Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Унизително е". Радев обвини партиите за спора да бъде ли поканена Митрофанова в парламента


Румен Радев обвини партиите, че се надпреварват коя да загърби интереса на гражданите

Президентът Румен Радев обвини партиите, че загърбват "истинските проблеми на българите" като обсъждат въпроса дали руският посланик Елеонора Митрофанова да присъства на откриването на парламента.

Изказването му беше по повод вчерашното решение на мнозинството партии посланиците на Русия и Беларус да не бъдат поканени на първото заседание на Народното събрание.

То беше взето, след като ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се обявиха срещу присъствието на Митрофанова. От БСП и "Възраждане" настояха тя да бъде поканена, а от "Български възход" казаха, че трябва да се спазват изискванията на ЕС, където също не допускат руски дипломати.

"Нали разбирате, че е унизително политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства, или отсъства на откриването на Народното събрание", каза държавният глава пред журналисти.

Радев не даде отговор на въпроса дали според него Митрофанова трябва да бъде поканена.

"Очаквам партиите час по-скоро да върнат своя фокус върху истинските проблеми на българите – бедността, цените, бюджета, защитата на социално слабите", добави Радев.

Подобен беше коментарът на президента по повод предложението на ГЕРБ украинският президент Володимир Зеленски да бъде поканен да направи видеообръщение откриването, за което днес партиите имат насрочена среща.

"Имам чувството, че партиите се надпреварват коя по-бързо ще загърби истинските проблеми на българите", каза държавният глава.

Междувременно служебният министър на външните работи Николай Милков съобщи на брифинг, че във ведомството е дошло разпореждане от парламента да бъдат отправени покани до всички посланици без тези на Русия и Беларус.

Той уточни, че преди това от администрацията на Народното събрание са поискали становище отношение каква е протоколната практика. Министерството обаче не е давало препоръки, защото България е парламентарна държава, но е припомнило за препоръките на ЕС, каза още Милков.

"Но също така тук има и един елемент на реципрочност - българският посланик в Москва, както и тези на още 40 страни, обявени за неприятелски, също не получават покани", допълни министърът.

Президентът Румен Радев коментира и друг аспект от отношенията с Русия.

"България е суверенна държава и нашите институции трябва да пресичат решително всякакви опити нашата територия или името на България да се замесват в терористична дейност по един или друг начин", каза той за твърденията на Москва, че взривът, разрушил частично Кримския мост, е минал през Русе.

Държавният глава поздрави службите за добре свършената работа.

По повод свикването на парламента, след което предстои да бъде връчен мандат за съставяне на редовен кабинет, Радев каза:

"Ако няма редовно правителство, означава да няма и парламент. Партиите трябва да решат дилемата – правителство на всяка цена с много компромиси и риск от бърз срив или нови избори. Хората не дадоха изрично подкрепата си само за една партия. Няма да има лесна коалиция".

Президентът обаче допълни, че не е толкова опасно държавата да се управлява от служебен кабинет, ако "той си върши работата както трябва".

Радев коментира и информацията, че служебното правителство води кореспонденция с Швеция за покупката на лизинг на 10 изтребители "Грипен".

"На предстоящите консултации за формиране на правителство ще търся отговор какви решения предлагат партиите за гарантиране на въздушния ни суверенитет, защото още дълги години ние няма да имаме оперативно готова ескадрила F-16".

Президентът каза, че ще обяви кога ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет, след като се конституира Народното събрание на 19 октомври.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG