Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия задържа 8 души за взрива на Кримския мост. Твърди, че товарът е минал през Русе


Пушек се издига над Кримския мост, свързващ окупирания украински полуостров Крим с Русия, 8 октомври 2022 г.
Пушек се издига над Кримския мост, свързващ окупирания украински полуостров Крим с Русия, 8 октомври 2022 г.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи, че 8 души са били задържани във връзка с експлозията на Кримския мост. Това предаде руската държавна агенция "Интерфакс", цитирана от Радио Свобода.

Руските власти за първи път дадоха и подробности за пътя на товара, като те твърдят, че той е пристигнал в Русе от Одеса. Това противоречи на информацията от българските власти, които във вторник отрекоха България да е сред страните, през които е преминал камионът с товара. Те съобщиха за сходна пратка, която обаче е дошла от страна от Европейския съюз.

Стратегическият за Москва Кримски мост, по който руските сили в Украйна получават доставки на военна техника и гориво, беше частично разрушен от мощна експлозия в събота сутринта.

В сряда ФСБ съобщи, че петима граждани на Русия, трима граждани на Украйна и един гражданин на Армения са били задържани по подозрения, че са подготвяли взрива. Според съобщението той е организиран от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна и неговия ръководител Кирил Буданов.

Според информацията, оповестена от руските власти, взривното устройство е било изпратено от пристанище Одеса до българския град Русе по договор между фирмите Translogistik LLC UA (Киев) и Baltex Capital SA в началото на август. Оттам е доставено в Грузия, след това в Армения, а оттам през територията на Грузия е стигнало до Русия.

Пред Свободна Европа изпълнителният директор на импортно-експортния център "Свободна зона" в Русе Георги Стоилов каза, че компанията Baltex Capital SA е панамска и се представлява в България от спедиторската фирма "Тива ком". По думите му във вторник от ДАНС са направили проверка в "Свободна зона" Русе.

По-късно през деня един от управителите на "Тива ком" Валентин Илиев каза за БНР, че няма информация какво се е случило с товара след пристанище Бургас и че отговорност за съдържанието на контейнера носят граничните и митническите власти.

Информацията, съобщена от руските власти, противоречи на изявленията на служебния премиер Гълъб Донев. Във вторник той каза, че е "безспорно установено", че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на България.

Донев съобщи, че проверката на българските служби е установила, че стока със сходни характеристики като тази, за която Русия твърди, че е прикривала взривното устройство, е влязла на територията на България от друга страна членка на ЕС в "контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит".

"По време на престоя на въпросната стока в България, тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г. в посока към държава, различна от Русия", казаха от правителствената пресслужба.

Проверката на службите е установила още, че "контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион". Цялата събрана информация по случая вече е предадена на прокуратурата.

Проверка е започнала и в Армения в сряда. Главната прокуратура на страната проучва информацията от ФСБ, съобщи арменската служба на Радио Свободна Европа.

Кримският мост беше частично разрушен в събота след експлозия, която предизвика пожар и доведе до срутване на едно от пътните платна. Украйна не е поела отговорност за експлозията.

Различни представители на украинските власти в събота намекнаха, че Киев е отговорен за взрива. Съветникът към кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк написа в Туитър коментар, който беше възприет от международните коментатори като намек, че Киев е отговорен за случилото се на моста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG