Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В Крим беше облачно". Зеленски не говори директно за Кримския мост. Путин нареди ФСБ да го охранява


Сателитните снимки на моста са направени на 8 октомври от Maxar.
Сателитните снимки на моста са направени на 8 октомври от Maxar.

Владимир Путин нареди на Федералната служба за сигурност (ФСБ) да поеме мерките за сигурност на Кримския мост, който беше частично разрушен в събота след експлозия. Украинският президент Володимир Зеленски не говори пряко за взрива и не пое отговорност за него, въпреки че по-рано високопоставен служител в президентството намекна, че Киев е отговорен.

С указ руският президент назначи ФСБ - наследника на КГБ от съветската епоха – да охранява ключовата инфраструктура, която свързва анексирания през 2014 полуостров Крим и Русия.

Мостът е от голямо значение за войната, тъй като се използва за доставка на провизии до руските сили в южна Украйна. В събота рано сутринта има взрив на моста, след който се запали и петролна цистерна, част от товарен влак. Срути се и част от едното автомобилно платно на моста. Най-малко трима души са загинали при взрива по данни на руските разследващи инцидента.

„ФСБ ще получи правомощието да организира и координира защитни мерки за транспортния маршрут през Керченския проток, за енергийния мост на Руската федерация към Кримския полуостров и газопровода от Краснодарския край (на Русия) до Крим“, се казва в указа на Путин от събота вечер.

Остава неясно кой стои зад експлозията на моста, но различни представители на украинските власти в събота намекнаха, че Киев е отговорен. Съветникът към кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк написа в Туитър коментар, който беше възприет от международните коментатори като намек, че Киев е отговорен за случилото се на моста.

"Крим, мостът, началото. Всичко незаконно трябва да бъде разрушено, всичко откраднато - върнато на Украйна, всичко руско окупационно - прогонено", написа Подоляк.

След това обаче Киев се дистанцира от този коментар.

В редовното си вечерно видеообръщение в събота вечер Зеленски не спомена директно инцидента, но каза, че „днес беше добър и предимно слънчев ден на територията на нашата държава. За съжаление в Крим беше облачно“.

Украинското президентство публикува изявление, което е подписано от Подоляк, че отговорът на въпросите за произхода на взрива трябва да дойде от руската страна.

„Трябва да се отбележи, че взривеният камион по всички признаци е влязъл на моста от руска страна. Така че отговорите трябва да се търсят в Русия“, казва той, цитиран от пресслужбата.

Подоляк коментира още и в Туитър, където обвърза експлозията на моста с политически конфликт между ФСБ и руското министерство на отбраната.

9-километровият мост през Керченския пролив беше открит от президента Владимир Путин през 2018 г., четири години след като Москва незаконно анексира Крим. Той се намира на над 160 км от контролирана от Украйна територия.

Нелегалната анексия на Крим от Русия се случи на 18 март 2014 г. и не се признава от Европа, САЩ и повечето държави. Оттогава насам полуостровът се управлява като руска федерална територия, но Украйна не е спирала да твърди, че е част от нейната територия и ще си върне Крим в бъдеще.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG