Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е унищожила една трета от електроцентралите в Украйна. Атаките с ракети продължават


Огромен облак дим се носи над Киев след ударите
Огромен облак дим се носи над Киев след ударите

Руските сили отново атакуваха енергийните съоръжения на Украйна, оставяйки част от Киев и други градове без ток и вода. Ударени бяха и цивилни цели. В цялата страна е обявена въздушна тревога.

Това се случва само дни, след като руският президент Владимир Путин каза, че няма нужда от нови масирани удари в Украйна, след мощната атака срещу Киев и други населени места в отговор на взривяването на Кримския мост.

Експлозии бяха чути в столицата малко след 09:00 ч. сутринта във вторник, след удара по енергиен обект в северната част. Кметът Виталий Кличко каза, е става дума за "жизненоважна инфраструктура" и служители на спешната помощ са се насочили натам. Според очевидци е станала експлозия в близост до ТЕЦ.

В същото време кълба дим се извиха около електроцентрала близо до река Днепър. Две съоръжения бяха силно повредени в град Днипро, а електричеството и водоподаването бяха прекъснати в Житомир, западно от Киев, съобщи Би Би Си. Кметът на Харков също съобщи, за две серии ракетни удари за 5 минути.

Русия е изстреляла над 10 крилати ракети тази сутрин по украински градове, съобщи говорителят на командването на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат, цитиран от УНИАН.

Той обаче допълни, че ефективността на украинската система за противовъздушна отбрана е висока - през нощта успешно са били унищожени 37 от 41 дрона. Сутринта атаката е продължила и още 15 дрона камикадзе са били свалени, а при третата атака в посока Киев - 11.

Последните атаки идват само 24 часа, след като столицата беше атакувана от безпилотни дронове-камикадзе, за които се смята, че са произведени в Иран. Бяха убити най-малко петима души в Киев и четирима в северния град Суми, нанесени бяха и сериозни щети по критична инфраструктура.

Президентът Володимир Зеленски написа в Туитър във вторник, че през последните осем дни „30% от електроцентралите на Украйна са били унищожени, причинявайки масови прекъсвания на тока в цялата страна".

"Украйна е подложена на обстрел от окупаторите. Те продължават го правят това, което правят най-добре - да тероризират и да убиват цивилни", добави Зеленски в Телеграм.

"В Николаев врагът унищожи жилищна сграда с ракети С-300. Загина един човек. Имаше удар и по пазара за цветя, в парка с кестените. Чудя се срещу какво са се борили руските терористи в тези абсолютно мирни обекти?", коментира още президентът и публикува видео.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG