Връзки за достъпност

Извънредни новини

Режисьорът Тед Кочев, който превърна Силвестър Сталоун в Рамбо


Тед Кочев през 2014 г.

Той превръща Силвестър Сталоун в Рамбо. Когато започва кариерата си, е най-младият режисьор в Канада. Сега има награди БАФТА и „Златна мечка”. Той е режисьорът от български произход Тед Кочев.

Той е човекът, успял за една нощ да убеди Силвестър Сталоун да изиграе главната роля в „Рамбо. Първа кръв”. Когато започва кариерата си, е най-младият режисьор в Канада. Сега зад гърба си има наградата на БАФТА за най-добър филм и наградата „Златна мечка” за най-добър сценарий.

Всичко това той може да каже на български, макар и никога да не е живял в България.

Уилям Тиодор Кочев или просто Тед Кочев, както е познат на широката публика, е роден в семейството на български имигранти в Канада. Той е филмов и телевизионен режисьор, сценарист и продуцент. Сред най-известните филми, които е режисирал, са „Рамбо. Първа кръв” и „Уикендът на Бърни“.

В понеделник той получи голямата награда на Генералното консулство на България в Лос Анджелис. Наградата се присъжда за принос към българската общност, съобщи консулството.

Кочев е роден в Торонто през 1931 г. Баща му е от Пловдив, а майка му е родена в село Въмбел, днешна Гърция, но израства във Варна. Като млад иска да бъде поет и прекарва една година в Испания в писане на стихове. През 1952 г. се завръща в Канада и започва своята кариера в телевизията, която тепърва ще се налага в страната.

В началото приятелите му казват, че телевизията не става за нищо.

„Хората нямало да седят вкъщи и да я гледат, за да се забавляват. Ще излязат навън на театър, на опера или спорт“, казват те по спомените на Кочев.

Само за една година обаче зрителите в Канада се увеличават десетократно – от 200 на 2000. Тогава, на 24-годишна възраст, той започва кариерата си като режисьор за канадската телевизия.

По-късно се премества във Великобритания, където работи за телевизия Ей Би Си, режисира театрални пиеси и филми. Пробив в индустрията той прави с „Двама джентълмени споделят“ - първият британски филм, избран за международния кинофестивал във Венеция.

Следващият му филм „Да се събудиш в страх“ и до днес се смята за един от най-добрите австралийски филми и става първият австралийски филм на кинофестивала в Кан.

За Би Би Си Кочев режисира продукцията „Една, бездомната жена“ . През 1972 г. тя му носи наградата на Британската академия за телевизия за най-добър режисьор (БАФТА).

Същата година Тед Кочев се завръща в Канада, за да заснеме „Обучението на Дуди Кравиц“. С този филм той печели наградата „Златна мечка“ на Берлинския филмов фестивал. Името си в Холивуд режисьорът прославя с екшъна „Рамбо: Първа кръв“ със Силвестър Сталоун и комедията „Уикендът на Бърни“.

Той си спомня как е убедил Силвестър Сталоун да изиграе една от знаковите му роли в киното - тази на Джон Рамбо.

„Изпратих му сценария в четвъртък вечер. Обикновено мегазвездите четат сценариите три месеца, а той го прочете за една нощ и на следващия ден ми се обади и заяви: Влюбих се в този сценарий, искам да го изиграя”, казва Тед Кочев в интервю за бТВ.

Кочев разказва, че когато е бил малък, в неговия дом винаги се е говорило на български, а майка му е готвила български ястия. Така макар и роден в Канада, той казва, че се чувства българин по душа и сърце.

„Вкъщи бях българин, а навън канадец и не ми беше лесно“, казва Кочев пред бТВ. На това той отдава и факта, че повечето му герои са самотници.

През 2016 г. Тед Кочев става български гражданин и получава българска лична карта. Той казва, че винаги ще пази документа близо до сърцето си. Година по-късно той издава и своята автобиография „Моят живот в киното“ на български.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е стажант в Свободна Европа. В момента завършва бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG