Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имам готовност". Гешев вече иска да обсъжда съдебната реформа с всички партии


Иван Гешев говори пред медиите пред погледа на заместниците си Даниела Машева и Борислав Сарафов.
Иван Гешев говори пред медиите пред погледа на заместниците си Даниела Машева и Борислав Сарафов.

Главният прокурор Иван Гешев изрази желание да обсъжда "проблемите в правосъдната система" с всички партии в 48-мото Народно събрание. Това става ясно от негово открито писмо до всеки от новите 240 депутати, разпространено от пресцентъра на държавното обвинение във вторник, ден преди официалното откриване на парламента.

"Имам готовност, след сформиране на парламентарните групи, да се отзова при първа възможност на покана от Ваша страна за обсъждане на необходимите промени за преодоляване на предизвикателствата пред законността и справедливостта", декларира Гешев.

Тази негова позиция контрастира на поведението му преди десетина месеца, когато се съставяше управляващото мнозинство в предишния парламент около "Продължаваме промяната" (ПП), БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ).

Още по време на преговорите за съставяне на бившата управляваща коалиция в края на 2021 г. Гешев определи партиите в нея като "каста богоизбрани като в Древния Рим". Тогава той даде да се разбере, че е против всякакви конституционни промени, които засягат правомощията на поста му.

Десет месеца по-късно не е ясно дали новият парламент ще успее да сформира управляващо мнозинство, но оставката на Гешев все още се иска от ПП, БСП, ДБ и дори "Възраждане". За разлика от миналата година обаче, главният прокурор проявява готовност да обсъжда съдебната реформа с всички депутати.

"Реални действия са възможни единствено при незабавно обединение на усилията на цялата държава в посока решаване на неотложните проблеми за обществото, загърбвайки лични или конюнктурни интереси, в името на държавата и за постигане на очакваната сигурност, стабилност и просперитет. Прокуратурата на Република България заявява своята готовност за активен диалог с всички институции в процеса по възстановяване на законността в държавата", пише Гешев в писмото си.

Според него "само широк професионален дебат между институциите и гражданското общество, с участието на академичната и научната общност, може да гарантира сигурността на всички български граждани".

Малко, след като писмото му беше изпратено до медиите, главният прокурор даде кратко изялвние в присъствието на петимата си заместници. По време на него той на практика повтори съдържанието на въпросното писмо на живо, след което си тръгна без да даде възможност за журналистически въпроси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG