Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ескалация до непознати нива". Какво представлява тактическото ядрено оръжие, с което Путин заплашва


Руската система „Искандер“ е балистична система с малък обхват. Заради размера си ядреното оръжие, което може да се изстреля от „Искандер“, много трудно може да бъде различено от конвенционална ракета
Руската система „Искандер“ е балистична система с малък обхват. Заради размера си ядреното оръжие, което може да се изстреля от „Искандер“, много трудно може да бъде различено от конвенционална ракета

От началото на войната Русия няколко пъти заплаши с ядрени оръжия. В руския ядрена арсенал има и т.нар. тактически ядрени оръжия. С какво се отличават те и какво ги прави изключително опасни?

На 21 септември Владимир Путин обяви частична мобилизация на стотици хиляди мъже, които да се бият в Украйна. Тогава той отправи и заплаха.

„Когато териториалната ни неприкосновеност е заплашена, ние със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да предпазим Русия и нашия народ. Това не е блъф“, каза той.

„Всички средства, с които разполагаме“ означава ядреният арсенал на Русия. Заедно с този на САЩ той е един от двата най-големи в света повече от 30 години след края на Студената война.

Девет дни по-късно Путин продължи с намеците като каза, че Русия ще защитава с „всички сили и ресурси“ четирите украински региона, които обяви за свои след провеждането на незаконни референдуми. Тогава руският президент спомена и за единственият прецедент в историята – хвърлените от САЩ атомни бомби над Хирошима и Нагасаки през 1945 г.

До момента няма индикации, че Путин е готов да атакува западни столици със стратегически ракети с голям обхват, което да даде началото на ядрена война. Съществуват обаче други възможности – по-малки, лесни за предвижване ядрени глави, които са по-известни като тактически оръжия. Ето какво трябва да знаете за тях.

Стратегически срещу тактически оръжия

В съзнанието на много хора са запечатани страшните образи на междуконтиненталните балистични или крилати ракети от времето на Студената война. Подобни ракети се изстрелват от силози, подводници, самолети или тежкотоварни камиони. С тях могат да бъдат унищожени градове, голям брой хора и потенциално всеки вид живот на Земята.

През годините са полагани различни усилия ядрените арсенали да бъдат намалявани. Договорът „Нов СТАРТ“ влезе в сила през 2011 г. Това е последният от серия от ключови договорености, с които се ограничава както размерът и точките за разположение на стратегическите оръжия на САЩ и Русия.

Според американския Държавен департамент Вашингтон и Москва имат по по-малко от позволения максимален брой бойни глави – 1550.

„Нов СТАРТ“ обаче ограничава само стратегическите ядрени оръжия, но не и тактическите.

Известни още като нестратегически оръжия, тактическите ядрени оръжия са по-малки - както по размер, така и по мощ на експлозията. Те са създадени, за да се използват на определено бойно поле или конкретен военен театър.

Понятието е проблематично, защото на практика всяко използване на ядрено оръжие би било стратегическо

„Понятието е проблематично, защото на практика всяко използване на ядрено оръжие би било стратегическо“, пише експертът Павел Подвиг в имейл до Радио Свободна Европа.

„Дори да се използват на бойното поле (което е слабо вероятно да промени нещо точно там), посланието в такъв случай би било, че Русия е готова да ги използва още по-широко, а в крайна сметка ще бъде готова да ги използва и срещу население.“

Подвиг е дългогодишен експерт и работи в Институтa на ООН за изследвания на разоръжаването в Женева.

„Използването на термина „тактически“ може лесно да маскира реалността – силата на ядрените оръжия произтича от възможността им да убиват много хора“, казва още той.

Тактическите оръжия – бомби, артилерийски снаряди, ракети с малък обхват - имат по-малка унищожителна сила, отколкото по-големите стратегически ракети.

Мощността на експлозията на стандартно стратегическо ядрено оръжие днес достига между 500 килотона и един мегатон, което е равно на 1 милион тона тротил. Някои нестратегически ядрени оръжия имат мощност от по-малко от 1 килотон. Има и такива с мощност 50 килотона – три пъти по-мощни от бомбата, пусната над Хирошима.

Тактическите оръжия са и с по-малки размери и не са проектирани за удари на голяма дистанция. Ако става въпрос за ракети, подобни оръжия не могат да са с обхват от повече от 500 км.

Това ги прави и по-трудни за откриване от разузнаванията и затруднява подготовката за противодействие срещу подобен удар. Именно по тази причина експертите ги смятат за много по-опасни.

Кой с колко разполага

По време на Студената война САЩ и СССР разработват малки ядрени оръжия. Тогава Съветският съюз и страните от Варшавския договор имат повече танкове и пехота от страните в НАТО и използването на тактически ядрени оръжия се превръща в ключов елемент на т.нар. „гъвкав отговор“ в случай на съветско нападение от Източна към Западна Европа.

Оттогава насам САЩ все по-малко разчитат тактическите оръжия. Вместо това Вашингтон се насочва към високоточни оръжия, с които да постигнат същите цели и да могат с конвенционални снаряди да нанасят толкова мощни удари колкото с ядрен арсенал.

Към днешна дата САЩ имат около 200 тактически оръжия, разположени на територията на Германия и съюзници в НАТО, сред които и Турция. Половината от тях са гравитационните атомни бомби B 61, които се пускат от самолети и се насочват до целта.

По време на мандата на Доналд Тръмп като президент на САЩ бяха направени предложения за разработване на нов тип оръжия с по-малък обхват, които могат да се изстрелват от различни точки, включително и от плавателни съдове. Подобни оръжия все още се разработват.

Русия разполага с между 1500 и 2000 тактически ядрени глави

Русия разполага с между 1500 и 2000 тактически ядрени глави. Сред тях освен гравитационни бомби влизат още и ракети въздух-земя, крилати ракети, противокорабни и дори торпеда.

Във войната срещу Украйна Русия вече изстреля крилати ракети от подводници и летателни апарати, както и от системата с малък обхват „Искандер“.

Система "Искандер" в готовност за изстрелване на ракета.
Система "Искандер" в готовност за изстрелване на ракета.

Заради размера си ядреното оръжие, което може да се изстреля от „Искандер“, много трудно може да бъде различено от конвенционална ракета.

Колко време отнема да се задействат

Важна е разликата между ядрените оръжия, които са оперативно готови за използване и тези, които са в резерв или са негодни. Готовите за използване могат да влязат в употреба веднага след издаването на заповед. За оръжията, които са в резерв, е необходимо време преди да могат да бъдат изстреляни или подготвени за бой.

„Нито едно от тези „тактически“ оръжия не е готово за използване. Трябва да се изминат няколко стъпки преди да бъдат въведени в бой“, казва Подвиг.

Досега в историята никога не са използвани тактически ядрени оръжия.

Какъв ефект може да имат

Ефектът зависи от това за какво се използва, къде и как.

Убийството на хиляди украински войници на бойното поле с ядрена бомба ще предизвика много остра реакция. Тя ще бъде много по-различна от тази, която би предизвикала детонация на подобно оръжие над Черно или Баренцово море.

Използването на подобно ядрено оръжие от чисто военна гледна точка тук е безсмислено, защото използването на един ядрен заряд, дори на фронтовата линия, няма да реши проблема на Русия

„Използването на подобно ядрено оръжие от чисто военна гледна точка тук е безсмислено, защото използването на един ядрен заряд, дори на фронтовата линия, няма да реши проблема на Русия“, казва Ивайло Иванов от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ пред Свободна Европа.

„Tук по-скоро говорим за политически аспект на използване на ядреното оръжие, като символ, че Русия е готова да ескалира конфликта до непознати нива.

Дали подобни действия ще предизвикат Украйна да преговаря или дали ще принудят Запада да спре подкрепата си за Киев, е отворен въпрос.

Те обаче ще означават счупване на табу по отношение на използването на ядрени оръжия, което не е нарушавано след 1945 г. Подобно решение ще доведе до изолация на Русия и от страна на един от най-близките ѝ партньори – Китай.

„Трябва да е ясно, че употребата на тактическо оръжие не гарантира обрат в нечия полза. Това обаче ще гарантира риск за пълномащабна ядрена война, пълна стратегическа самота и затвърждаването на статут на парий на Русия в международната общност“, пише за изданието Комерсант директорът на свързаният с руското правителство Руски съвет по международни отношения Андрей Кортунов.

  • 16x9 Image

    Майк Екел

    Майк Екел е старши кореспондент на Радио Свободна Европа от Вашингтон.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG