Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин обяви военно положение в незаконно анексираните украински територии


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин обяви военно положение в анексираните украински територии, съобщи Радио Свобода в сряда. Става въпрос за Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област, части от които бяха окупирани от Русия.

Впоследствие Москва проведе нелегитимни референдуми за присъединяването на четирите региона към Русия, които бяха отхвърлени от международната общност като незаконни.

Решението на Путин, съобщено в сряда, е мотивирано с факта, че "въоръжената сила се използва срещу териториалната цялост на Руската федерация". Военното положение ще влезе в сила в четвъртък, но не се уточнява колко време ще продължи.

Говорейки чрез видеовръзка на заседание на Съвета за сигурност на Русия, Путин каза, че на тези територии е действало военно положение още преди те да бъдат анексирани от Русия.

"Сега е необходимо да формализираме този режим в рамките на руското законодателство", каза той.

По думите му това също така ще даде на регионалните лидери допълнителни правомощия за "поддържане на социалния ред" и защита на важни съоръжения.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк коментира новината, като посочи, че е минал по-малко от месец, откакто Русия е провела церемония по анексирането на Херсон.

"От реалността може да ви заболи, ако живеете в един измислен, въображаем свят", каза Подоляк.

От началото на есента Киев провежда активно контранастъпление в окупираните територии, а във вторник командирът на руските сили ген. Сергей Суровикин направи рядко признание, че ситуацията за неговата армия е "напрегната".

Обявяването на военно положение идва на фона и на информацията, че назначената от Москва администрация в Херсонска област е започнала евакуация на цивилните граждани. Кадри на руските медии показаха множество хора, които се събират близо до западния бряг на Днепър и се редят на опашка за фериботи, с които да бъдат откарани на другия бряг на реката.

Украйна призова жителите да игнорират руския ход. По думите на ръководителя на администрацията на Херсонска област Русия цели да вземе цивилни граждани за заложници, за да ги използва като жив щит.

От началото на есента въоръжените сили на Украйна провеждат активно контранастъпление в окупираните територии, включително в посока Херсон. Прехвърлянето или депортирането на цивилни лица от окупационна сила от окупирана територия се счита за военно престъпление, припомня Би Би Си.

Откакто нахлу в Украйна през февруари, Русия окупира части от Херсонска област, както и от Запорожката, Донецката и Луганската области. Президентът на Русия Владимир Путин първо подписа указ за признаване на "независимостта" на тези региони въз основа на така наречените референдуми, проведени там под контрола на Москва.

Впоследствие той подписа и закони за "присъединяването към Русия" на четирите области. Те бяха осъдени от международната общност, тъй като противоречат на международното право. Путин обаче каза, че страната му ще защитава новите територии с всички възможни средства, като намекна, че това включва и ядрено оръжие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG