Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме нови повреди". Украйна ограничава електроснабдяването заради руските атаки


Уличното осветление в Киев беше частично ограничено още на 17 октомври.
Уличното осветление в Киев беше частично ограничено още на 17 октомври.

Украйна въвежда ограничения в електроснабдяването на цялата територия на страната в четвъртък заради пораженията по енергийните ѝ централи, нанесени от руските атаки с ракети и дронове. Това обявиха от президентството и държавната компания "Укренерго".

Властите призоваха хората да ограничат потреблението на ток от 7:00 до 23:00 часа, за да може системата да бъде балансирана. Преди два дни президентът Володимир Зеленски каза, че Русия е успяла да унищожи една трета от електроцентралите на Украйна.

Ограничаването на електроснабдяването ще засегне и уличното осветление и градския транспорт в Киев, като всички тролейбуси ще бъдат изтеглени от улиците и ще бъдат заменени с автобуси.

Спирането на тока в столицата вече започна, предаде Укринформ. Подаването на електричество е било преустановено в 23:24 часа в сряда с цел да се избегне авария, съобщи във Фейсбук местното енерго. Оттам уточниха, че нито един потребител в столицата няма да остане без ток за повече от четири часа в четвъртък.

Държавната компания "Укренерго" уточни, че макар тези ограничения да са предвидени само за четвъртък, "не изключваме с настъпването на зимата да се обръщаме към вас за помощ по-често".

В последните дни Русия атакува с ракети и дронове камикадзе предимно енергийна инфраструктура - електроцентрали, подстанции и далекопроводи.

В сряда е била обстрелвана Бурштинската топлоелектроцентрала в Ивано-Франкивска област. За кратко е възникнал пожар. Това е една от най-големите централи в Украйна. През нощта срещу четвъртък части от Лвов са останали без електричество заради ремонтни дейности, които се налагат след руските удари.

В последното си среднощно обръщение Зеленски съобщи, че през последното денонощие Русия е унищожила три енергийни обекта на територията на страната. Той съобщи и, че ще участва в срещата на върха на ЕС в четвъртък, на която една от основните теми ще бъдат именно предизвикателствата в енергетиката, предаде Укринформ.

"Имаме нови повреди по критичната инфраструктура. За последните 24 часа врагът унищожи три енергийни обекта", каза Зеленски, призовавайки сънародниците си да ограничат потребелението на ток колкото е възможно повече.

Той разказа и за разговора си по телефона с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в който Зеленски изказа на турския си колега благодарност за подкрепата за териториалната цялост на Украйна.

"Обсъдихме ключови въпроси в областта на сигурността, които възникнаха сега пред Украйна и целия наш регион. Ключовите теми са усилията за продължаване на освобождаването на наши хора от руски плен, отбранителното сътрудничество и износът на украински продоволствени стоки", каза Зеленски.

Украинският президент заяви, че за месец украинските войски са свалили 233 дрона камикадзе "Шахед" и десетки ракети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG