Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия разчита на ирански дронове, защото се намира във военен и политически фалит, смята Зеленски


Президентът на Украйна Володимир Зеленски, 14 октомври 2022 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски, 14 октомври 2022 г.

Използването от Русия на ирански дронове показва, че Москва се намира както в политически, така и във военен фалит. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на вечерното си видео обръщение във вторник.

По-рано в понеделник Киев беше ударен от така наречени дронове "камикадзе", като според Украйна става въпрос за произведени в Иран дронове Shahed-136. През последните седмици Русия използва подобни безпилотни летателни апарати все по-често, за да насочва атаките си към градски центрове и инфраструктура, включително електроцентрали.

"Самият факт на призива на Русия към Иран за такава помощ е признание от страна на Кремъл на неговия военен и политически фалит", каза Зеленски във вторник.

"В продължение на десетилетия те харчеха милиарди долари за своя военно-промишлен комплекс и накрая се поклониха на Техеран, за да получат доста прости дронове и ракети", добави той.

По думите му от стратегическа гледна точка използването на иранско въоръжение и техника няма да помогне на Русия във войната ѝ срещу Украйна, а само ще покаже на света, че "Русия върви по пътя на своята загуба и се опитва да завлече пореден свой съюзник в този терор".

Иран отрича да е доставяла дронове на Русия, а Кремъл каза, че няма информация дали ирански дронове "камикадзе" са били използвани в Украйна. Според съобщение на британското разузнаване от вторник обаче безпилотните летателни апарати, които Русия използва, са доставени именно от Иран. Държавният департамент на САЩ също твърди, че дроновете, с които бяха извършени атаките над Киев в понеделник, са ирански.

През последните дни Москва предприе серия от въздушни атаки, като удари жилищни райони на Киев и други украински градове. Поразена беше и критична инфраструктура, поради което беше прекъснато електричеството в стотици градове и села.

Впоследствие Франция, Великобритания и САЩ съобщиха, че доставките за Русия на бойни дронове от Иран нарушават санкциите на ООН. Според тях е нарушена Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, която е свързана с ядреното споразумение на Иран и забранява трансфери на определени военни технологии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG