Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Иран лъже". САЩ твърдят, че дроновете, които Русия използва в Украйна, нарушават санкциите


Украински полицай стреля по дрон-камикадзе при последната атака на руските сили срещу столицата Киев на 17 октомври
Украински полицай стреля по дрон-камикадзе при последната атака на руските сили срещу столицата Киев на 17 октомври

САЩ излязоха с позиция, в която се казва, че са съгласни със западните си съюзници, че доставката на Русия на бойни дронове от Иран нарушава санкциите на ООН, съобщи Би Би Си.

Киев беше ударен от така наречените дронове "камикадзе" в понеделник при нова атака на руските сили, но се смята, че те са произведени в Иран. САЩ са съгласни с оценката на Франция и Великобритания, че дроновете нарушават Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, каза Държавният департамент на САЩ. Резолюцията, свързана с ядреното споразумение на Иран, забранява трансфери на определени военни технологии.

Украйна идентифицира дроновете - безпилотните летателни апарати (UAVs)) - като ирански оръжия Shahed-136. Наричат ги дронове камикадзе по името на японските пилоти на изтребители, които са участвали в самоубийствени мисии през Втората световна война.

„Наше убеждение е, че тези дронове, които бяха прехвърлени от Иран в Русия и използвани от Русия в Украйна, са сред оръжията, които ще останат под ембарго съгласно 2231“, каза Ведант Пател от Държавния департамент.

Иран отрича да ги доставя на Русия, но Пател допълни, че САЩ „разкриха публично, че Русия е получила дронове от Иран, че това е част от плана на Русия да внесе стотици ирански дронове от различни типове“. Той добави, че има "обширни доказателства" за използването им от Русия в Украйна.

"Всички вие видяхте съобщенията за удар, изглежда с ирански дронове, в центъра на Киев. И въпреки това, Иран продължава да лъже", коментира пред журналисти и говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер и добави, че "изглежда Техеран обмисля дали да продаде още такива оръжия на Москва".

Пател каза още, че задълбочаващият се съюз между Русия и Иран е нещо, което целият свят трябва да възприема като заплаха. Именно двете държави предоставиха ключова военна подкрепа на президента Башар ал-Асад в сирийската гражданска война.

„Всеки, който прави бизнес с Иран, който може да има някаква връзка с дроновете, разработки на балистични ракети или с потока на оръжие от Иран към Русия, трябва да бъде много внимателен. САЩ няма да се поколебаят да използват санкции“, предупреди Пател.

Критична инфраструктура беше ударена в понеделник в украинските области Киев, Днепър и Суми, като електричеството беше прекъснато в стотици градове и села, съобщи правителството на Киев. Най-малко 8 души бяха убити, четирима от тях в столицата. САЩ заявиха, че ще „държат Русия отговорна за военните си престъпления“.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел казва, че ЕС също "събира доказателства" за иранските дронове и е готов да действа - което предполага възможно засилване на санкциите.

Преговорите за съживяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. в момента са в застой. Съгласно споразумението със западните сили Техеран се съгласи да ограничи чувствителните си ядрени дейности и да допусне международни инспектори в замяна на премахването на осакатяващите икономически санкции.

САЩ казаха, че Иран планира да изпрати стотици в Русия, струващи само $20 000 всеки. Украйна също е използвала дронове камикадзе – включително произведения в САЩ модел Switchblade.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG