Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа обяви режима на Путин за "терористичен"


Украйнският президент Володимир Зеленски говори пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа преди гласуването на резолюцията
Украйнският президент Володимир Зеленски говори пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа преди гласуването на резолюцията

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция, с която обяви режима на Владимир Путин в Русия за “терористичен”. Документът беше приет в четвъртък с 99 гласа “за” и един “въздържал се”.

Резолюцията няма задължителен характер. С нея Парламентарната асамблея призовава държавите членки на Съвета на Европа - най-старата правозащитна организация в Европа - да обявят “сегашния руски режим за терористичен”. Тя призовава страните да не признават незаконните референдуми за присъединяване към Русия в четири окупирани украински области и да предоставят на Киев “необходимите системи за противовъздушна отбрана”.

Документът призовава и за създаването на международен трибунал за военни престъпления, извършени в Украйна.

Според подкрепилите резолюцията действията на Русия “нарушават международното право и са несъвместими със задълженията на ядрена сила, която има постоянно членство в Съвета за сигурност на ООН”.

В документа се посочва още, че руските политически партии, които са подкрепили войната и посегателствата срещу териториалната цялост на Украйна като подкрепящи агресията. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа посочи, че не смята руската Дума за равноправен партньор, защото тя е подкрепила военната агресия срещу Украйна.

Русия беше изключена от Съвета на Европа след като руската армия нахлу в Украйна на 24 февруари. Досега нито една държава не е била гонена от Съвета на Европа, откакто организацията е създадена през 1949 г.

Русия и Беларус са единствените европейски държави, които не са членки на Съвета на Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG