Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Цената на свободата". Германия ще продаде на Молдова "дронове и друго оборудване"


Германската министърка на отбраната Кристинe Ламбрехт се ръкува с молдовския си колега Анатоли Носати.
Германската министърка на отбраната Кристинe Ламбрехт се ръкува с молдовския си колега Анатоли Носати.

Германия ще продаде на Молдова военна техника и е готова да осигури и обучение за армията ѝ. Това обяви германската министърка на отбраната Кристинe Ламбрехт по време на свое посещение в Кишинев в събота.

Визитата ѝ става само ден, след като руският президент Владимир Путин обяви анексирането на четири украински области. Молдова има дълга граница с Украйна и приютява стотици хиляди украински бежанци от началото на непровокираната инвазия на Русия.

“Няма да разкрия никакви тайни, ако кажа, че става дума за покупка на дронове и друго оборудване”, каза Ламбрехт на съвместна пресконференция с молдовския си колега Анатоли Носати.

Русия има около 1500 войници в подкрепяния от Москва сепаратистки регион Приднестровието, който се намира между същинска Молдова и Украйна. През последните месеци приднестровските сепаратисти твърдяха, че Киев е организирал стрелби, експлозии и нахлувания с дронове, което поражда опасения, че Молдова може да бъде въвлечена в конфликта в Украйна.

Президентът на Молдова Мая Санду през август отбеляза 31-ата годишнина от независимостта на малката нация след разпадането на Съветския съюз с реч, която включваше осъждане на инвазията на Русия в Украйна и натиск за евентуално членство на страната в ЕС.

Носати приветства помощта, която страната му получава от Берлин, и добави, че тя е била използвана за ремонт на оръжейни складове, инспектиране и обезопасяване на складовете за боеприпаси и за деактивиране на тези, които представляват опасност.

Ламбрехт отбеляза, че Берлин осъзнава значението на подкрепата за Молдова в резултат на недостига на енергия, произтичащ от войната в Украйна. В събота тя направи изненадващо посещение и в украинския пристанищен град Одеса, като обеща да предостави допълнителна военна помощ на украинската съпротива.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG