Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лиз Тръс подаде оставка като британски премиер и лидер на консерваторите


Лиз Тръс обявява своята оставка на "Даунинг стрийт" 10 в Лондон.
Лиз Тръс обявява своята оставка на "Даунинг стрийт" 10 в Лондон.

Британският премиер Лиз Тръст подаде оставка в четвъртък по-малко от два месеца, след като встъпи в длъжност на “Даунинг стрийт” 10. Тя обяви това в свое изявление на фона на натиск от излъчилата я Консервативна партия в последните дни.

"Разбирам, че предвид ситуацията не мога да осъществя мандата си, за който бях избрана от Консервативната партия", каза Тръс с уточнението, че ще подаде оставка и като лидер на торите и крал Чарлз III е уведомен за решението ѝ.

Би Би Си коментира, че в създалата се безпрецедентна ситуация на толкова кратък премиерски мандат няма яснота дали няма да се стигне дори до предсрочни избори. Амбицията на Тръс беше да остане на поста до следващия редовен вот през 2024 г.

Натискът върху нея се засили след края на миналата седмица, когато тя уволни министъра на финансите и близък неин съюзник Куази Куартенг заради лансирания от него т.нар. "мини-бюджет", предизвикал сътресения на международните финансови пазари. Това доведе до рекордно ниски нива на британската лира спрямо щатския долар.

"Встъпих в длъжност по време на голяма икономическа и международна нестабилност. Семейства и бизнеси се притесняваха как ще плащат сметките си. Противозаконната война на Путин в Украйна заплашва сигурността на целия ни континент и нашата страна твърде дълго беше възпрепятствана от нисък икономически растеж", каза още Тръс.

По думите ѝ нейното правителство все пак е успяло да намали сметките за енергия и е изложило визия за икономика с ниски данъци и висок растеж, която да се възползва от свободата на Брекзит.

Въпреки подадената оставка, Лиз Тръс декларира, че ще остане на премиерския пост до избирането на неин приемник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG