Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брюксел и Лондон наложиха санкции на Иран заради доставките на дронове на Русия


Иранските дронове Shahed-136 имат лесно разпознаваема триъгълна форма.
Иранските дронове Shahed-136 имат лесно разпознаваема триъгълна форма.

На 20 октомври Европейският съюз и Великобритания наложиха санкции на няколко ирански бизнесмени, както и на една оръжейна компания. Според тяхната информация те са доставили ирански дронове на Русия, които тя използва във въздушни атаки срещу украински цивилни цели.

По време на последните серии от руски атаки срещу украински градове бяха забелязани "дронове камикадче", които се разбиват в жилищни и публични сгради. Те имат специфична триъгълна форма, която ги прави лесно разпознаваеми като иранските дронове „Шахед-136“. Техеран отрича да ги е изшращал на Русия.

В четвъртък и Брюксел и Лондон санкционираха едни и същи трима ирански военнослужещи и производителя на дронове Shahed Aviation Industries. Имената на тримата ирански генерали и Shahed Aviation Industries бяха публикувани в официалния вестник на ЕС, добавяйки ги към черния списък на санкциите срещу Иран.

Чешкото председателство на ЕС съобщи в Туитър, че посланиците на държавите членки са се споразумели за мерките след три дни разговори. Те дори са в готовност да разширят санкциите, за да включват още четири ирански организации, които вече са определени за санкциониране, защото също участват в износа на дроновете за Русия.

Британският външен министър Джеймс Клевърли каза, че подкрепата на Иран за войната на Русия в Украйна е „нежелателна“.

От 10 октомври руските сили провеждат почти непрестанни въздушни атаки срещу украински цивилни и инфраструктурни цели. В тях те често използват произведени в Иран дронове Shahed-136.

Украинският министър на енергетиката Херман Халущенко каза на 20 октомври, че Русия е нанесла около 300 удара по енергопреносната система на Украйна през последните 10 дни. В резултат Киев съобщи в четвъртък, че въвежда ограничения в електроснабдяването на цялата територия на страната заради пораженията по енергийните ѝ централи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG