Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството предложи еднаква цена на ток, газ и парно за домакинствата


Министърът на енергетиката Росен Христов
Министърът на енергетиката Росен Христов

Служебният кабинет предлага изравняването на цените за битовите потребители на електрическа енергия, газ и парно. С това се цели „повече справедливост“ и избягване на разходите за преминаване от един начин на отопление към друг. Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов в петък.

Предложението на служебното правителство цели да изравни цената на регулирания пазар до определен праг, независимо какъв е нейният източник. Това, по думите на министъра, означава, че независимо дали един апартамент се отоплява с енергия от топлофикация, ток или газ крайната цена ще бъде една и съща.

Тази цена ще важи само до максимален праг на потребление от 800 киловатчаса през зимата и 300 киловатчаса през лятото, уточни министър Христов. Всеки киловатчас, който е над максималния праг, ще се плаща по осреднените цени за месец на свободния пазар.

„Видяхме, че 800 киловатчаса потребяват около 90% от българските домакинства“, каза още министърът и уточни, че в тези мерки не са включени потребителите на отопление на твърдо гориво, защото това зависи от Министерството на земеделието.

По отношение на компенсациите за бизнеса Христов коментира, че ще се търси „прозрачност“ и „диверсифициран подход“, който ще бъде уточнен през следващата седмица. Предимство в размера на компенсациите ще получат всички фирми, които са инвестирали или в момента инвестират в енергийна ефективност.

За да могат да влязат в сила, предложенията на Министерството на енергетиката за компенсациите за потребителите и бизнеса, трябва да бъдат гласувани от Народното събрание. Гласуването на компенсации за бита и фирмите беше заложено в предизборните програми на всички партии, дори в ситуация, в която не бъде съставено правителство.

Министърът коментира и решението на Министерския съвет да отмени заложеното от кабинета „Петков“ ограничение при търсенето на алтернативни доставчици за гориво за АЕЦ „Козлодуй“. То предвиждаше от бъдещи търгове да бъдат изключени компании от Русия.

Христов каза, че решението на последното редовно правителство е облагодетелствало американската „Уестингхаус“ и дори е правило потенциално невъзможно намирането на доставчик. Това той оправда с факта, че предишното решение изцяло е изключвало работата с руски дружества, които от своя страна работят с всички възможни доставчици за гориво за „Козлодуй“. Той спомена също и че предишното решение е изключвало работата с руския ядрен институт „Курчатов“, който модернизира и поддържа част от системите в ядрената централа.

В отговор на въпрос на Свободна Европа министър Христов потвърди, че България е поискала и изключването на института „Курчатов“ от последния пакет санкции на ЕС срещу Русия. По думи на министъра това се е случило, защото в противен случай АЕЦ „Козлодуй“ е трябвало да прекрати дейност.

В България дейността на института е свързана със системите, които позволяват безопасната работа на атомната централа. Институтът, заедно с поделението на руската „Росатом“ – „Русатом сървис“ има договор за модернизация и поддръжка на част от системите в ядрената централа, подписан през 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG