Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" избраха Вежди Рашидов за председател на парламента


Вежди Рашидов се съгласи да поеме поста, след като в четвъртък оттегли кандидатурата си
Вежди Рашидов се съгласи да поеме поста, след като в четвъртък оттегли кандидатурата си

Мнозинство от четири партии избра за председател на 48-то Народно събрание депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов. Това се случи в петък - третия ден на първото парламентарно заседание.

Най-възрастният депутат пое поста със 139 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Български възход" (БВ). Против бяха 73 депутати от "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ). Въздържаха се 27 народни представители от "Възраждане".

В четвъртък Рашидов сам оттегли кандидатурата си, но в петък се е съгласил да поеме поста.

"Ще жертвам част от останалите ми години в името на българския народ", каза той.

"Снощи получих повече от 100 смс-а и обаждания, 60% ме упрекнаха, че съм отказал, защото искат да има държава, парламент. Аз лично, след като два пъти съм бил министър и шест мандата депутат, дълбоко в душата ми се искаше да се отдам на внуците", добави Рашидов.

До безпрецедентната криза се стигна след два дни неуспешни опити да се събере мнозинство от половината депутати, нужно за избора на председател. Това трябваше да се случи в рамките на първото заседание, за да бъде конституиран парламентът. Затова се наложи то формално да не бъде прекратявано, а само прекъсвано за дълги почивки.

През това време ГЕРБ и ПП оттеглиха своите кандидатури - Росен Желязков и Никола Минчев, но БСП не се отказа от Кристиан Вигенин, а ДСП също номинира свой представител - Йордан Цонев. "Възраждане" първо оттеглиха Петър Петров, после издигнаха Цвета Рангелова. Никой от тях обаче не събра нужната подкрепа.

В петък, след втори неуспешен балотаж между Цонев и Вигенин, кандидатурата на Рашидов беше обявена от лидера на БСП Корнелия Нинова. Това се случи след продължил два часа председателски съвет, който не постигна консенсус. Тя каза, че номинацията е от името на мнозинството от четирите партии, които впоследствие подкрепиха Рашидов - ГРЕБ-СДС, БСП, ДПС и БВ. ​

"Предлагаме ви най-принципното отношение, което вече обсъждахме, но не се случи, да се върнем на него", каза Нинова.

"10 пъти гласувахме без резултат. Насилихме Конституцията с предложения за двама председатели и всякакви екзотики. Дори това да изисква някакъв партиен компромис, до такава степен ударихме дъното, че е много по-важно да помислим за народа", мотивира тя решението.

От ПП настояха за почивка, но срещнаха съпротива от ГЕРБ и ДПС, че нямат право и след нови спорове гласуването се състоя.

След избора на Рашидов съпредседателят на ПП Асен Василев коментира:

"Това, което се случва в момента, е срам, срам. Ние сложихме фасада, която да покрие нашата невъзможност да постигнем съгласие".

"Трябва да се научите да приемате неуспехите си. Това тук не е фасада, това е един много заслужил гражданин, политик, творец и т.н.", посочи Рашидов Йордан Цонев от ДПС, когото по-късно беше излъчен за зам.-председател на парламента, след като не успя да го оглави.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави Рашидов във Фейсбук:

"Разумът надделя! Пръв сред равни - Вежди Рашидов. Той живее така, така и ще работи!".

"Новосформирано мнозинство"

Против избирането на Вежди Рашидов бяха ПП и ДБ, които заговориха за "новосформирано мнозинство" в Народното събрание.

"Г-н Рашидов, вчера казахте, че не искате да ръководите НС. Сега какво правите - искате да го ръководите, или това е последен акт за събиране на мнозинство за избор?", каза преди гласуването Асен Василев.

Той добави, че "така новосформираното мнозинство" явно се страхува.

А след вота коментира, че "отношението към опозицията в този парламент е: болшинството прави, каквото си поиска."

Съпредседателят на Христо Иванов каза, че новото мнозинство "започва да се налага в залата".

По-късно пред журналисти той добави: "Някои формации много бързо започнаха да показват сила чрез процедурни хватки. Подозирам, че край тази 4-партийна конфигурация може да се окаже, че нещата ще потръгнат и занапред в парламента".

Той уточни, че ДБ е била готова да издигне кандидат за председател, но не се е стигнало до това, защото е нямало достатъчно подкрепа.

"БСП, ГЕРБ и ДПС отказаха изобщо да разсъждават върху такава кандидатура, защото вече бяха решили да се обединят около тази на г-н Рашидов", каза Иванов, според когото Рашидов "не е консенсусна личност".

Корнелия Нинова коментира, че макар БСП да гласува за него, партията остава на "принципната си и безкомпромисна позиция" и няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС или "Възраждане".

"Става безнадеждно"

В началото на заседанието в петък три партии предложиха кандидати за председател на Народното събрание. БСП издигна Кристиан Вигенин, ДПС - Йордан Цонев, а "Възраждане" - Цвета Рангелова. ГЕРБ-СДС, ПП и ДБ не издигнаха свои номинации.

"Български възход" изрази позицията, че ще подкрепи само единна кандидатура. Затова и при предишното, и при сегашното гласуване на тримата излъчени напуснаха залата. Така намалиха кворума - от 235 при регистрацията, той стана 223 и така за да бъде избран кандидат бяха нужни 112 гласа.

При първото гласуване в петък обаче пак никой не събра нужните гласове на половината депутати. Вигенин и Цонев стигнаха до балотаж, който също не излъчи председател. Резултатът в цифри беше:

  • Цонев - 103 гласа "за", 101 "против" и 22 "въздържал се", който пак получи подкрепата на ГЕРБ-СДС, освен на своята партия. Срещу него гласуваха от ПП, ДБ и "Възраждане", а въздържалите се бяха предимно от БСП и двама от ПП.
  • Вигенин - 75 гласа "за", 125 "против" и 25 "въздържал се", за когото гласуваха ПП, освен БСП. Против него гласуваха ГЕРБ-СДС, "Възраждане", 25 депутати от ДПС и 8 от ДБ. Въздържаха се 12 от ДБ, 11 от ДПС и по един от ГЕРБ-СДС и ПП.

Цвета Рангелова беше подкрепена само от своите съпартийци от "Възраждане" - 27 гласа, 95 гласуваха против, а 94 се въздържаха.

След поредното неуспешно гласуване председателстващият Вежди Рашидов даде нова почивка с думите:

"Положението вместо да се влошава, става безнадеждно".

Няколко часа по-късно той беше избран и влезе в задълженията си, като първо прочете решенията за създаване на парламентарните групи.

Председател на групата на ГЕРБ-СДС е Десислава Атанасова, на ПП - Андрей Гюров, на ДПС - Мустафа Карадайъ, на "Възраждане" - Костадин Костадинов, на "БСП за България" - Корнелия Нинова, на ДБ - Христо Иванов, на БВ - Стефан Янев.

За зам.-председатели на парламента бяха избрани - Росен Желязков (ГЕРБ), Никола Минчев (ПП), Йордан Цонев (ДПС), Цончо Ганев ("Възраждане"), Кристиан Вигенин (БСП), Атанас Атанасов (ДБ), Надежда Самарджиева (БВ).

Двама от 12-те избрани секретари на парламента са известни като рекордьори на ГЕРБ по преференции. Единият от тях е синът на кмета на Симитли - Стефан Апостолов, който събра най-много преференции и на трите парламентарни избора през 2021 г., а тази година ги увеличи до 7357 в 1 МИР-Благоевград, макар че беше последен в листата. Другият е бизнесменът Илтер Бейзатов - втори в листата на ГЕРБ-СДС в Шумен, който събра 2605 преференции.

Накрая на третия ден Вежди Рашидов закри първото парламентарно заседание и отново би звънеца. Той насрочи следващото, извънредно, за вторник в 10 ч.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG