Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Докрай усилия за правителство". Групата на Плевнелиев и Паси се срещна с ГЕРБ и "Български възход"


Соломон Паси и Росен Плевнелиев по време на срещата им в парламента с представителите на "Български възход"
Соломон Паси и Росен Плевнелиев по време на срещата им в парламента с представителите на "Български възход"

Усилия да бъде съставено правителство и диалог между всички партии. За това се обявиха от ГЕРБ-СДС и „Български възход“, чиито представители бяха първите, които се срещнаха с контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

„Ние сме в уникална ситуация и трябва да се намерят уникални решения“, каза бившият външен министър Паси преди началото на срещите. Той определи задачата пред преговарящите като „нещо средно между „Мисията невъзможна“ и „Умирай трудно“. По думите му между партиите има много повече общи неща, отколкото различия.

„Не говорим за каквото и да е било създаване на коалиция. Ще се радваме независимо с кой мандат има правителство, а ние сме допринесли за това“, каза президентът между 2012 и 2017 г. Плевнелиев. Той добави, че сред преговарящите няма никакво его, а целта е „да се работи за работещи институции“.

Преди началото на срещите беше обявено, че темите, които ще бъдат дискутирани, са влизането на България в Шенген, превъоръжаването на армията, правосъдна реформа и Плана за възстановяване, казаха още двамата преговарящи.

Първата среща на двамата преговарящи беше с представителите на ГЕРБ-СДС.

Росен Плевнелиев и Соломон Паси по време на срещата им с представителите на ГЕРБ СДС Томислав Дончев, Десислава Атанасова и Даниел Митов
Росен Плевнелиев и Соломон Паси по време на срещата им с представителите на ГЕРБ СДС Томислав Дончев, Десислава Атанасова и Даниел Митов

Представителите на партията победител в изборите изразиха оптимизъм, но подчертаха, че искат мнозинство, което да се сформира „на база на цели и принципи“, а не „аритметично мнозинство“.

„ГЕРБ-СДС ще положат усилия докрай за да има правителство. Надявам се, че през следващите часове и дни другите парламентарни сили ще преосмислят своята позиция“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Представителите на „Български възход“, които бяха предвождани от депутатката на партията и бивш служебен министър на регионалното развитие Виолета Комитова, се обявиха за съставяне на антикризисно правителство. По подобие на ГЕРБ те също се обявиха за диалог между всички партии.

Срещата на представителите на "Български възход" с Росен Плевнелиев и Соломон Паси
Срещата на представителите на "Български възход" с Росен Плевнелиев и Соломон Паси

„Никога не сме говорили за управление, а че партиите в Народното събрание трябва да търсят решения“, каза още Комитова. Представителите на „Български възход“ декларираха също, че са готови да работят с всички парламентарни групи.

„Благодарим на двете парламентарни групи, с които преговаряхме, защото те имат вече друг подход на смирение, на диалог, на търсене на съгласие, те не поставят условия, те дават решения и това ме кара да бъда позитивен реалист“, каза Росен Плевнелиев без да уточни какви са предложените решения.

Идеята за преговори между партиите с посредничеството на Плевнелиев и Паси беше дадена от Бойко Борисов на първия брифинг на ГЕРБ след изборите на 2 октомври. Тогава Борисов каза, че преговори ще се водят с всички партии в парламента, включително и „Възраждане“. По-късно беше обявено, че няма да се водят разговори с партията на Костадин Костадинов.

„Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП вече обявиха, че няма да водят преговори с контактната група на Плевнелиев и Паси, както и че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ.

Според Плевнелиев отказът на трите партии се дължи на това, че „те са останали в предизборните си нагласи“.

Следващата среща на контактната група ще бъде в понеделник с представителите на ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG