Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вътрешният министър очаква обвинителни актове срещу "сериозни политически играчи"


Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев
Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев

До няколко седмици се очакват резултатите от досъдебни производства и внасяне на обвинителни актове срещу „сериозни политически играчи“, сред които и бивши министри. Това каза пред БНТ служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

По думите му разработките във вътрешното ведомство се водят основно по линия на злоупотреби с обществени поръчки. Той уточни че има и разкрития включително „за магистралите и за чувалите“ т.е. относно нарушенията по инхаус процедурите, възлагани по времето на управлението на ГЕРБ и разкритията за откраднати пари от авансови плащания за строежа на автомагистрала „Хемус“.

Той добави, че част от разработките са свързани с активни към момента политически лица, които са „от целия политически спектър, не само от ГЕРБ“. По думите му са били предвижени и множество разследвания, свързани с наркоразпространението и организираната престъпност.

„Войната между МВР и прокуратурата, която се водеше от моя предшественик Бойко Рашков, беше само една война на думи. Всички досъдебни производства, които намерих в МВР, бяха блокирани вследствие на тази война на думи“, каза Демерджиев и добави, че в момента „80-85%“ по тези разработки се изивършват действия.

Той обяви за „неправилна мантра“ твърденията на главния прокурор Иван Гешев и президента Румен Радев за повишаването на престъпността в страната. Той поясни, че това, че се повишава броят на акциите и действията на министерството, не означава, че има повече извършени престъпления.

„Бих посъветвал главния прокурор да провери колко производства, свързани с пътни произшествия са прекратени от прокуратурата, има ли такива със странни и причудливи мотиви“, каза още Демерджиев по повод изказвания на Иван Гешев в последните седмици. Той добави, че „определено има атака“ от прокуратурата към МВР, но подчерта, че това не го притеснява.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG