Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руските власти в Херсон призоваха жителите на града да се включат във въоръжени отряди


Цивилни, евакуирани от контролираната от Русия област Херсон в Украйна, пристигат на гараta в град Джанкой, Крим, 20 октомври 2022 г.
Цивилни, евакуирани от контролираната от Русия област Херсон в Украйна, пристигат на гараta в град Джанкой, Крим, 20 октомври 2022 г.

Назначените от Москва власти в окупирания Херсон формират нов въоръжен отряд, в който да се включат жители на града. Това става ясно от публикация на контролираната от Русия областна администрация.

Миналата седмица администрацията разпореди евакуация на цивилното население заради предстоящите според тях военните действия в няколко селища в областта.

"Всички мъже, които остават в Херсон по собствено желание, имат възможността да постъпят в отряд за териториална отбрана", се казва в съобщението, публикувано в понеделник.

Назначените от Москва власти припомнят и че действията по евакуацията продължават за всички желаещи. Те могат да напуснат Херсон с ферибот от левия бряг на Днепър, откъдето да бъдат откарани към "други руски региони".

Евакуацията в украинската Херсонска област, в която беше проведен незаконен референдум за присъединяване на Русия, започна преди дни. Причината е масираното настъпление на украинската армия, която се очаква да направи опит да освободи ключовия град. Според Украйна действията на Русия не представляват евакуация, а депортация на цивилни граждани.

Настоящият призивът към мъжете в Херсон да се присъединят към въоръжените отряди по желание се различава от ситуацията в други украински региони, контролирани от руските сили.

Там според Киев мъжете са били принудени да се присъединят към въоръжените части и да се бият. Според някои правни анализатори това представлява нарушение на Женевските конвенции за поведение по време на война.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG