Връзки за достъпност

Извънредни новини

Милиони останаха без ток в Украйна. Москва разпореди евакуация на Херсон


Пожарникари гасят пожар след една от руските атаки в района на Ровно на 22 октомври
Пожарникари гасят пожар след една от руските атаки в района на Ровно на 22 октомври

Близо един милион и половина абонати в Украйна останаха без ток след нова серия от масирани руски удари срещу електрическата инфраструктура в страната. Новината съобщи Кирило Тимошенко, заместник-ръководителят на канцеларията на президента Володимир Зеленски.

„Към този момент 672 000 абонати са без електрозахранване в Хмелницка област, 188 400 - в Николаевска област, 102 000 - във Волинска област, 242 000 - в Черкаска област, 174 790 - в Ровненска област, 61 913 - в Кировградска област, и 10 500 - в Одеска област“, каза Тимошенко.

От началото на войната Русия унищожи една трета от електроцентралите в Украйна. В последните седмици ударите с ракети и дронове срещу подобни обекти, както и ударите срещу цивилни цели в редица градове, зачестиха. Това съвпада с назначаването на ген. Сергей Суровикин за главнокомандващ на руските сили в Украйна.

„Стабилността на енергетиката на цялата ни държава зависи от всеки град и област на Украйна. Моля, ограничете използването на уреди, които консумират много електричество“, каза Володимир Зеленски в свое обръщение.

Украинският премиер Денис Шмигал предупреди за „ново миграционно цунами“, ако Русия продължи атаките си срещу гражданската инфраструктура.

„Ако в Украйна няма повече енергия, електричество и вода, това може да предизвика ново миграционно цунами“, каза той преди участието си на форум в Берлин в понеделник. Той оцени щетите върху Украйна от началото на войната на 750 млрд. долара.

В същото време руските власти в окупирания Херсон разпоредиха 60-хилядното население на града „незабавно“ да го напусне. Евакуацията в Херсонска област, в която беше проведен незаконен референдум за присъединяване на Русия, започна преди дни. Причината е масираното настъпление на украинската армия, която се очаква да направи опит да освободи ключовия град.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG