Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия продължава обстрела на цивилна инфраструктура в Украйна


Украински войник носи снаряд към танк на позиция близо до фронтовата линия край град Бахмут
Украински войник носи снаряд към танк на позиция близо до фронтовата линия край град Бахмут

Руските сили продължават да насочват удари срещу цивилна инфраструктура, съобщава украинската служба на Свободна Европа. В същото време украинските войски отблъскват руски атаки срещу стратегическия източен град Бахмут. На фона на това беше съобщено и за 11 убити на руски военен полигон.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи в неделя, че руските сили са атакували повече от 30 населени места в Украйна. В отговор военновъздушните сили на Украйна са нанесли 32 удара, поразявайки 24 руски цели, се казва в съобщението.

Русия загуби позиции през почти седемте седмици, откакто въоръжените сили на Украйна започнаха контранастъплението си на североизток, изток и юг. Тази седмица Кремъл започна това, което се смята за най-голямото му координирано въздушно и ракетно нападение след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари.

Засилените руски въздушни удари дойдоха взривяването на Кримския мост, който има важна стратегическа и символична стойност за Русия.

Активни боевете се водят в източните райони на Донецк и Луганск, както и в стратегически важния регион Херсон.

Във вечерното си обръщение в събота украинският президент Володимир Зеленски каза, че украинските войски все още държат стратегическия източен град Бахмут въпреки многократните руски атаки, докато ситуацията в по-големия регион на Донбас остава много трудна. По думите на Зеленски руски ракети и дронове са продължили да удрят украински градове, причинявайки разрушения и жертви.

„Ние държим на позициите си“, каза Зеленски. "Като цяло, на изток и юг, ние правим всичко, за да накараме окупаторите да почувстват, че нямат перспектива. Когото и да изпратят да се бие срещу нас, това ще завърши само с поражение за тях."

Зеленски каза, че почти 65 000 руснаци са били убити досега след инвазията на 24 февруари, цифра много по-висока от официалната оценка на Москва от 21 септември за 5 937 убити. През август Пентагонът каза, че Русия е понесла между 70 000 и 80 000 жертви, убити или ранени.

Докладите за засилени боеве идват, след като двама мъже стреляха по войници на руски военен полигон близо до Украйна на 15 октомври, като убиха 11 и раниха 15, преди самите те да бъдат убити, каза руското министерство на отбраната.

В изявление на министерството се казва, че стрелбата е станала в Белгородска област в югозападна Русия, която граничи с Украйна. В него се казва, че двама мъже от неназована бивша съветска република са стреляли по войници-доброволци по време на тренировка по мишена и са били убити от отговорен огън. Министерството определи инцидента като терористична атака.

Стрелбата идва на фона на мобилизация, наредена от президента Владимир Путин за укрепване на руските сили в Украйна. Ход, който предизвика протести и изселване от Русия на стотици хиляди, главно към съседни страни.

Путин каза, че над 220 000 резервисти вече са били призовани като част от усилията за набиране на 300 000. Той обеща мобилизацията да приключи до две седмици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG