Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конфискация, обиски, цензура. Какво носи военното положение в окупираните украински области


Военни охраняват улица в Донецк, след като Владимир Путин въведе военно положение там и в Луганск, Запорожие и Херсон
Военни охраняват улица в Донецк, след като Владимир Путин въведе военно положение там и в Луганск, Запорожие и Херсон

Преди ден Владимир Путин въведе военно положение в четирите незаконно анексирани украински области. А в цяла Русия - частично. Какво означава това за хората в тези райони?

На 19 октомври руският президент Владимир Путин подписа указ за въвеждане на военно положение в незаконно анексираните украински Донецка, Луганска, Херсонска, Запорожка области. Той се мотивира с това, че режимът е действал още преди те да се „присъединят към Русия“, а сега това трябва да се „регистрира в рамките на руското законодателство“.

В отделно постановление, което пояснява предприетите мерки, се казва, че в осем региона на самата Русия се въвежда „средно ниво на реакция“, в Централния и Южния федерални окръзи - „високо ниво на тревога“, а в други региони на Русия - „основно ниво на предупреждение“.

Какво означават това и защо въвеждането на някои от мерките противоречи на закона? Опозиционният сайт Медуза обобщава.

В незаконно анексираните територии

Мерките в областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие са много и крайни.

Първата е забрана за напускане на региона и ограничаване на свободата на придвижване - например въвеждане на полицейски час. Могат да бъдат наложени и ограничения за влизане в региона. Освен това местните жители може да бъдат "временно изселени в безопасни зони" - в този случай трябва да им бъдат осигурени други жилища.

Властите ще имат право и да конфискуват имуществото на хората (например автомобили или храна) и да ги им налагат принудителна работа „за нуждите на отбраната“. Може да бъде променен и режимът на всяко предприятие - с други думи, хората да бъдат задължени да работят повече.

Полицията ще може без ограничения да претърсва хората, къщите и колите им, както и да задържа граждани до 30 дни. Всички публични събития може да бъдат забранени.

Изпълнителната власт ще има право да налага военна цензура и да създава органи, които контролират писмата, комуникацията в интернет и телефонните разговори. Както и да спира дейността на партии и сдружения, които "подкопават отбраната и сигурността".

Ще бъде въведен и контрол върху транспортните, комуникационните и съобщителните съоръжения, печатниците, компютърните центрове и медиите. А експлоатацията на радиостанции за индивидуална употреба ще бъде забранена.

През Медуза политологът Татяна Станова „контролът върху работата на компютърните центрове и автоматизираните системи“ може да означава тотален контрол върху интернет или правото да се иска достъп до „всичко електронно”.

Предвижда се и „териториална отбрана“, за която ще бъдат създадени подходящи щабове.

Гражданите на чужда държава, която воюва с Русия, пък могат да бъдат „интернирани“. Дейността на чуждестранни организации също може да бъде забранена - ако има "надеждна информация", че подкопава отбраната.

Дори продажбата на алкохол може да бъде забранена.

Тези мерки ще се осигуряват от изпълнителната власт на регионите и военните командни и контролни органи.

"Срам ме е". Какво казват руснаци, които бягат от мобилизацията
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

В пограничните райони, Крим и Севастопол

Режимът на „средно ниво на реагиране“ е въведен в незаконно анексирания украински полуостров Крим, както и в Краснодарския край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска и Ростовска области.

Там се предвижда "повишаване на сигурността" на административни сгради, летища, гари, военни съоръжения. Какво точно се крие зад понятието "повишена сигурност" не се обяснява. Друга мярка е "специален режим за експлоатация" на тези съоръжения.

В тези области ще действат някои от ограниченията в незаконно анексираните украински територии, като временно преселване, ограничаване на свободата на придвижване, претърсване на коли, контрол върху компютърни центрове.

За 18 региона на Южния и Централния федерален окръг, в които е въведено „повишено ниво на реакция“, мерките са подобни. Освен това "високото ниво на готовност" означава, че губернаторите, включително кметът на Москва Сергей Собянин, вече могат да вземат решения за "индивидуални мерки за териториална отбрана".

Според руския закон териториалната отбрана "е система от действия по време на военно положение за охрана на важни държавни, военни и енергийни обекти, борба с вражески диверсанти и подпомагане на въоръжените сили".

Още по време на "частичната мобилизация" се появиха съобщения, че мобилизираните в столицата граждани са включени в териториалната отбрана. По това време обаче в града не може да има сили за териториална отбрана - те се създават само в случай на военно положение, коментира известният руски адвокат и правозащитник Павел Чиков.

В останалата част от Русия Путин въведе "ниво на основна готовност", което също включва задоволяване нуждите на въоръжените сили.

На ръба на закона

Някои разпоредби на указа на Путин противоречат на руското законодателство, смятат юристи.

Законът за военното положение дава право на властите да налагат определени ограничения само на територията, на която е въведено то, но не и в други региони на страната. Президентският указ нарушава тази забрана с ограниченията, наложени в регионите със "средно ниво на реакция", "ниво на повишена готовност" и "ниво на основна готовност".

Как Кремъл може да се опита да оправдае това противоречие? Една от клаузите в указа на Путин оставя открита възможността за въвеждане на военно положение в цяла Русия.

Според някои юристи това би могло да включва например затваряне на руската граница или поне ограничаване на пътуванията на руснаци в чужбина, макар Кремъл да отрича подобни радикални планове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG