Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заградителни отряди. Това са твоите хора, които ще те застрелят


Близкият до Путин олигарх Евгений Пригожин вече не крие, че ръководи частната армия "Вагнер", която вербува и затворници.
Близкият до Путин олигарх Евгений Пригожин вече не крие, че ръководи частната армия "Вагнер", която вербува и затворници.

На руски се казва с една дума - "заградотряди". Съкращението е от "заградителни отряди". Това са хора от твоята собствена армия, които ще те застрелят, ако тръгнеш да отстъпваш на фронта. Ето къде ги има днес.

Руските затворници, които бяха мобилизирани за фронта в Украйна, в момента са между чука и наковалнята - пред тях е украинската армия, а зад тях - заградителните отряди.

Ако настъпват към украинските позиции, ще ги убие врагът, а ако спрат или решат да избягат, ще ги застрелят хора от собствената им армия.

За да е сигурно, че стрелбата ще стане факт, има и втора линия на заградителните отряди - тези, които ще убият своите колеги от първата линия, ако онези откажат да стрелят.

Разказите стигат до нас чрез руски правозащитници и украински офицери. Засега те не могат да се потвърдят независимо.

Това, че в руската армия, нахлула в Украйна, действат заградителни отряди, е новина още от месец март 2022 г. Тогава тези функции се изпълняваха от бойците на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Историята потъна сред новините от наскоро образувания фронт в Европа. Сега тя се връща обратно с други герои и в други условия.

Бахмут, Украйна, октомври 2022

Град Бахмут е единственото място на фронта, в което руската армия е в настъпление, а не в отбрана. Така е от няколко седмици. Там Русия хвърля най-много сили, губи войници, но не се отказва.

Причината за тази настойчивост е в това, че Бахмут е "врата" към Славянск - градът, до който се намира водосборният басейн на цялата Донецка област. Ако Славянск е в украински ръце, руските сили в Донецка област няма как да изкарат зимата, казва украинският военен експерт Олег Жданов.

Според украинските власти руският президент Владимир Путин е заповядал Бахмут да бъде превзет до края на октомври заедно с цялата останала част на Донецка област. Той беше издавал подобни заповеди и през май, юли и септември, но Русия и досега продължава да контролира само част от областта.

"По една рота на ден"

В момента Русия атакува Бахмут от север чрез чеченския полк "Ахмад", а от изток - чрез затворниците, включени в частната руска армия "Вагнер", казва съветникът на украинската президентска администрация Олексий Арестович. Според него пейзажът е по-зле от гледките, познати от Първата световна война - няма здрава постройка, земята е изорана от снаряди.

Той описва затворниците като необучени и неподготвени за истински фронт, убивани още в момента, в който се появят за пръв път на бойното поле.

"При най-най-най минималистични оценки в района на Бахмут ние убиваме по една [руска] рота на ден", казва той. "Убиваме петдесет души, но веднага ни изпращат още петдесет. Продължават по най-тъпия начин да прииждат върху телата на убитите си другари. Убиваме и тях".

Според Арестович причината за това неспирно "прииждане" е в двете линии на заградителните отряди, стоящи зад настъпващите затворници.

"Даже Сталин не се е сещал да сложи двойни заградителни отряди", казва той.

Защо затворници?

През септември 2022 отпаднаха наведнъж три табута в руското публично пространство. Москва спря да крие, че съществува частна руска армия на име "Вагнер", която се покровителства от властите. Олигархът Евгени Пригожин, който е известен и като "готвач на Путин", и като създател на "фабрики за тролове", спря да крие, че е неин собственик. Управите в затворите, близките на осъдените и самият Пригожин спряха да крият, че затворници просто ей така излизат "на свобода", привикани в частна армия на човек без никаква формална власт.

"Вагнер" е паравоенна структура, замесена в размирици и преврати в Африка, унищожаването на Сирия и анексията на Крим. Пригожин не само отричаше, че е неин създател, но и заплашваше да съди всеки, който го свързва с тази армия. След години на отричане през септември той се появи във видео, заснето в затворнически двор. Там той - или човек, който твърде много прилича на него - призовава осъдените да се бият в Украйна.

Такова нещо може да е било позволено само лично от Путин, казва Олга Романова, която е директор на неправителствената организация за защита на правата на затворниците "Русь сидящая". Романова е от първите, които говорят за наличието на заградителни отряди във "Вагнер" по време на операциите му в Украйна.

Тя твърди, че затворниците са били подмамени от обещанията на Евгени Пригожин за амнистия и за много пари. А истината е, че в руския парламент е внесен проектозакон, който изключва амнистията. Ако затворниците оцелеят на фронта, един ден от войната ще им се зачита за десет излежани дни от присъдата, казва тя.

Но оцеляването изобщо не е сигурно, смята Романова. Тя цитира близките на затворниците, които ѝ преразказват разговорите с тях. Ето ги в резюме: затворниците знаят, че са на най-тежкото място на фронта, вярват, че ако се бият добре, ще станат богаташи с изпрано минало, знаят и най-важното - че не могят да избягат от бойното поле, защото инак ще бъдат "занулени" - жаргонна дума от речника на паравоенната група "Вагнер", която замества думата "разстреляни".

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG