Връзки за достъпност

Извънредни новини

Севда Асенова, която отново влезе в европейския боксов елит


Севда Асенова празнува победата си на европейския финал в Будва срещу италианката Роберта Бонати в събота.
Севда Асенова празнува победата си на европейския финал в Будва срещу италианката Роберта Бонати в събота.

В последните пет месеца тя стана трета в света и първа в Европа, въпреки че от няколко години е измъчвана от контузия. Двукратната европейска шампионка по бокс Севда Асенова е Човек на деня на Свободна Европа.

Тази година се очертава като най-успешната в кариерата ѝ. Въпреки че от години беше измъчвана от контузия, през май Севда Асенова успя да спечели бронзов медал на Световното първенство по бокс, а в събота стана за втори път в кариерата си и европейска шампионка в категория до 48 кг на надпреварата в Будва, Черна гора.

За 37-годишната боксьорка от Русе това беше общо шести европейски финал, три от които - спечелени. Освен евротитлата си от 2016 г. в София, тя стана и шампионка на Европейския съюз (ЕС) през 2017 г. в Каша, Италия.

Европейското първенство в Будва се оказа запомнящо се за целия женски национален отбор на България, който успя да изпревари в крайното класиране страни като Англия, Франция и Италия. Венелина Поптолева (категория до 52 кг) и Светлана Каменова (57 кг) взеха сребърни медали, а Станимира Петрова (54 кг) - бронзов.

“Отборът има потенциал, което е най-хубавата новина. Можехме, действително, от 6 момичета да вземем 6 медала, но и сега, при 4 отличия, това е много силен резултат. Една малка България е трета в Европа”, коментира президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, цитиран от “Спортал”.

По думите му сега е време женският национален отбор по бокс да се концентрира в подготовката си за лятната Олимпиада в Париж през 2024 г.: “Първата, малка крачка е направена. Следват втора, трета, защото гоним Париж. Казвал съм го и преди, че когато се пише история, няма нищо по-хубаво от това. Ние, целият екип, работата на всички в него, водят до тези успехи.”

Самата Асенова не скри големите си амбиции още след бронзовия си медал на световното в Истанбул през пролетта. Тогава тя се закани, че дори и да не е напълно възстановена от измъчващата я от години контузия, ще се качи на ринга в Будва.

“Ще се възстановя, ако трябва ще стисна зъби, но ще се кача на ринга. Няма да се откажа. Не всичко е до години, всичко е до характер и сърце. Ако искаш да постигнеш нещо, то ще се случи. Показах го в Истанбул. Но не искам да гледам за Париж или нещо такова. Има дълъг път до Игрите”, казва Севда пред сайта “Боец” през май.

След успеха си тогава тя признава, че още в първия си двубой на световното е получила нова травма - на ребрата, но е успяла да я преодолее, за да стигне до третото място на почетната стълбичка.

“Само на личния ми треньор Съби Събев споделих, че имам такъв проблем. Никой друг, извън треньорите при нас, не знаеше. Благодаря на Борислав Георгиев, треньорът на Локомотив София, който беше с мен. Постоянно ме питаше как съм и дали мога да продължа. Казах му обаче: “Бате Боби, искам да пробвам!”

Севда Асенова е родена на 5 януари 1985 г. в Русе и се състезава за местния едноименен боксов клуб. Освен бронза от световно, двете европейски титли и златния медал на ЕС, тя е печелила и Купа “Странджа”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG