Връзки за достъпност

Извънредни новини

30 конгресмени поискаха Байдън да търси дипломатическо решение в Украйна


Президентът на САЩ Джо Байдън прави изявление през септември 2022 г.
Президентът на САЩ Джо Байдън прави изявление през септември 2022 г.

Тридесет конгресмени от Демократическата партия призоваха президента на САЩ Джо Байдън да търси дипломатическо решение на войната, а не само да дава оръжия на Украйна. Те подписаха писмо в понеделник, с което подкрепят преговорите за прекратяване на войната.

В него се казва още, че те не си правят илюзии по отношение на трудностите, свързани с убеждаването на Русия да участва в разговори, както и че имат предвид нейното „възмутително и незаконно“ нахлуване в Украйна и решението на Москва да извърши допълнителни незаконни анексии на украинска територия.

„Въпреки това, ако има начин да се сложи край на войната, като същевременно се запази свободна и независима Украйна, отговорността на Америка е да преследва всеки дипломатически път, за да подкрепи такова решение, което е приемливо за народа на Украйна“, казват конгресмените.

Писмото призовава Байдън „да съчетае военната и икономическа подкрепа, предоставена от Съединените щати на Украйна, с проактивен дипломатически натиск“, който да удвои усилията за търсене на реалистична времева рамка за прекратяване на огъня.

„Алтернативата на дипломацията е продължителна война, както със съпътстващата я сигурност, така и с катастрофални и непознати рискове“, пишат още те.

Някои републиканци предупредиха, че ако партията им получи контрол над Конгреса, ще бъде засилен контролът над процеса по финансиране на Украйна от САЩ, съобщава Ройтерс.

Конгресмените демократи изпратиха писмото си до Байдън само две седмици преди средносрочните избори за Конгрес на 8 ноември, на които републиканците и демократите ще се съревновават за контрола над американския Конгрес.

"Най-много биеха жените". Украинки разказват за живота си в руски плен
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG