Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски съд потвърди присъдата от 9 години затвор за американска баскетболистка


Бритни Грайнър
Бритни Грайнър

Руски съд потвърди във вторник деветгодишната присъда на американската баскетболистка Бритни Грайнър за притежание и контрабанда на наркотици, съобщи Ройтерс. Грайнър беше задържана през февруари, защото в багажа ѝ на летището беше намерена електронна цигара с пълнител с масло от канабис.

Тя получи присъдата от 9 години през август. Впоследствие адвокатите ѝ обжалваха решението, като поискаха Грайнър да бъде оправдана или присъдата ѝ да бъде намалена. Според тях наказанието е непропорционално на престъплението и в противоречие с руската съдебна практика.

Във вторник обаче руският съд отхвърли обжалването. Според обвинението присъдата на двукратната олимпийска шампионка е "справедлива".

"Наясно сме с новината от Русия, че Бритни Грайнър ще продължи да бъде неправомерно задържана при непоносими условия, след като трябваше да премине през поредното фиктивно съдебно производство днес", каза в официално изявление съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

По думите му САЩ "ще продължат да се ангажират с Русия", за да върнат Грайнър в родината ѝ.

Самата баскетболистка се извини за грешката си и каза, че е ползвала канабиса за облекчаване на болката от спортни контузии. Тя беше задържана на летището в Москва на 17 февруари, седмица преди Русия да нахлуе в Украйна, а случаят ѝ беше коментиран в контекста на обтегнатите отношения между Москва и Вашингтон.

Още през август се появи информация, че САЩ са направили предложение за размяна на затворници на Русия, което включва и Грайнър.

В понеделник говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че Вашингтон продължава да работи за освобождаването на баскетболната звезда, както и на бившия американски морски пехотинец Пол Уилън.

По информация на американските медии предложението е Грайнър и Уилън, който беше осъден в Русия за шпионаж, да бъдат разменени за руснака Виктор Бут. През 2012 г. Бут, известен с прозвището "Търговеца на смърт", беше осъден на 25 години затвор в САЩ по обвинения, че е продавал оръжия на терористични организации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG