Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефът на ВАС е купил вила с басейн за 10 000 лв. Чолаков отрича да е симулативна сделка


Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков
Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков е придобил през 2016 г. вила с басейн с минерална вода на цена от 10 000 лв., разкри разследващият сайт BIRD.

Магистратът е потвърдил пред изданието, че е купил имота, определяйки го като "добра оферта". Той отрича да става въпрос за симулативна сделка, въпреки че за същата къща е имало проект за къща за гости на стойност 264 642 лв. и договор за европейско финансиране, който впоследствие е анулиран.

Въпросната вила се намира в района на курорт с минерален извор в с. Пчелин, община Костенец. Продавач на имота е дружеството "Еко Клуб".

Свободна Европа изпрати писмени въпроси по темата до пресслужбата на ВАС, но засега оттам не са изпратили отговори.

Георги Чолаков е начело на ВАС от края на 2017 г. и е един от т.нар. "трима големи" в съдебната власт – ръководителите на двете върховни съдилища и главният прокурор. Покрай избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на съдиите през лятото, "Капитал" го описа като "новия властелин на съда" и цитира свои източници, според които той ще има най-голямо влияние в следващия състав на съвета.

На въпрос дали той e платил данък върху прехвърлянето на имота върху посочената цена от 10 000 лв., магистратът потвърждава.

Сделката е изповядана на цена, която е договорена между страните
Георги Чолаков

"Сделката е изповядана на цена, която е договорена между страните. Тази цена е над данъчната оценка, издадена от данъчната служба в Община Костенец", уточнява председателят на ВАС.

Справка на BIRD в Имотния регистър показва, че Чолаков е придобил поземлен имот в с. Пчелин с площ 790 кв. м, жилищна сграда с площ 0.000 кв. м и стопанска постройка с площ 0.000 кв. м. Въпреки че по документи сгради в парцела очевидно липсват, те са видими години преди сключената от върховния съдия сделка.

Същият имот е заснет на сателитни снимки на Google Earth и в него, освен сгради, се вижда и басейн. Те присъстват и на официалната фото-карта за 2011 г., налична на сайта на кадастъра.

В имотните си декларации за 2016 и 2017 г. Чолаков е отразил придобивката си като вече е посочил, че сградите са с разгъната застроена площ (РЗП) от 180 кв. м. Декларираната през следващите години площ на целия поземлен имот от 790 кв.м обаче се разминава с отразената в кадастъра – 828 кв. м, пише разследващият сайт.

По каква причина имотът е отразен в кадастралната карта с друга квадратура, ако това е така, не мога да отговоря
Георги Чолаков

"Имотът е деклариран при закупуването му по квадратурата, отразена в нотариалния акт. Към този момент в с. Пчелин нямаше влязла в сила кадастрална карта. При започване на процедурата за изработване на кадастрална карта съм представил документи за собственост. По каква причина имотът е отразен в кадастралната карта с друга квадратура, ако това е така, не мога да отговоря, тъй като на място не е правено замерване на терена", коментира Чолаков пред BIRD.

По повод басейна с минерална вода изданието цитира отговор на свое запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) до Басейнова дирекция "Източнобеломорски район", според който за този имот не е издавано разрешение за ползване на изворна минерална вода.

"Откакто съм закупил имота, отпреди повече от 6 години, в басейна не е имало и не е използвана минерална вода", твърди Чолаков.

Сайтът BIRD обаче посочва, че в интерент са достъпни обяви за за същата къща с минерален басейн от 2017 г., след като магистратът вече е станал собственик на имота. Според неофициална информация на изданието вилата и към момента се захранва с минерална вода.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG