Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иранските служби за сигурност са отвлекли тялото на починал журналист от Радио Свободна Европа


Реза Хагигатнеджад
Реза Хагигатнеджад

Иранските служби за сигурност са отвлекли тялото на журналист от Радио Фарда (Farda), иранската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС). Това съобщи Фарда в сряда.

Става дума за политическия анализатор Реза Хагигатнеджад, който почина от рак на 45-годишна възраст в берлинската болница "Шарите" на 17 октомври.

Тялото на Хагигатнеджад е било транспортирано в Иран за погребение, както е било договорено предварително с иранските власти. Според източници на Радио Фарда обаче агенти на иранските служби за сигурност, т.нар. Корпус на гвардейците на ислямската революция, са иззели тялото и са го отнесли на неизвестно място.

Роднините му казват, че са получили всички необходими разрешения, за да бъде погребан в родния си град Шираз. Тялото е откарано в Иран на 25 октомври. Според радио Фарда властите са оказали натиск върху роднините, за да се съгласят на погребение в друг град, но те са отказали. Самите власти не са коментирали случая.

Хагиатнеджад е принуден да напусне Иран след засиления натиск върху журналисти след изборите през 2008 г. Работи за РСЕ/РС от 2019 г., като през трите си години в Радио Фарда се фокусира върху корупцията в Иран, като е правил репортажи за нефтохимическата промишленост и за Корпуса на гвардейците на ислямската революция, съобщава близкоизточната агенция Мена.

Последното му съобщение в Туитър от 3 октомври е видеоклип на ученички, протестиращи в Карадж.

Журналистите дисиденти в Иран редовно стават обект на посегателства от страна на властите. Според Комитета за защита на журналистите от началото на последните протести в средата на септември са арестувани най-малко 40 журналисти. Иран е на трето място в света по брой журналисти в затворите.

През 2020 г. Техеран екзекутира журналиста Рухола Зам, който беше потърсил убежище във Франция след протестите на Зеленото движение през 2009 г. Според "Репортери без граници" той е бил отвлечен и насилствено върнат в Иран, след което е бил обвинен в шпионаж и "корупция на земята".

Протестите в Иран продължават повече от месец след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бeше арестувана от полицията за "неправилно" носене на хиджаб. Близките и протестиращите обвиняват полицията, че я е убила, след като е отведена за арест и изпада в кома. При репресиите по време на протестите вече са убити повече от 200 души, включително с огнестрелно оръжие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG