Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делян Добрев поема енергийната комисия, Костадин Костадинов - за българите в чужбина


Председателят на парламента Вежди Рашидов (втори отляво) и заместник-председателите Росен Желязков (вляво), Йордан Цонев (втори отдясно), Кристиан Вигенин (вдясно).
Председателят на парламента Вежди Рашидов (втори отляво) и заместник-председателите Росен Желязков (вляво), Йордан Цонев (втори отдясно), Кристиан Вигенин (вдясно).

Депутатите сформираха по-голямата част от постоянните парламентарни комисии в четвъртък. Така комисиите ще могат да започнат работа по разглеждането и гласуването на законопроекти.

Това стана след тридневни опити и спорове в парламента, като все още има комисии, които предстои да бъдат сформирани.

Председателските места в комисиите са разпределени пропорционално спрямо големината на парламентарните групи. ГЕРБ оглавява 7 комисии, "Продължаваме промяната" - 5, ДПС - 4, "Възраждане" - 3, БСП - 3, "Демократична България" - 2 и "Български възход" - 1.

Комисиите по земеделие и спорт останаха без председатели, като предстои те да бъдат гласувани в петък.

Кои са председателите

ГЕРБ-СДС поема ръководствата на комисиите по правните въпроси, външна политика, отбрана, образование, контрол над службите за сигурност, енергетика и прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество.

Делян Добрев е избран за председател на енергийната комисия, Екатерина Захариева - на външната политика, а правната комисия ще оглави юристът Радомир Чолаков, като гласуването ще се случи след излизане на решението за разделяне на комисията на две в Държавен вестник.

Христо Гаджев оглавява Комисията по отбраната. Бившият образователен министър в кабинета "Борисов" Красимир Вълчев става председател на образователната комисия, а Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействие с гражданското общество ще ръководи Анна Александрова.

Комисията за контрол над службите за сигурност се ръководи на ротационен принцип, като първи председател ще бъде Даниел Митов от ГЕРБ, а след това бившият вътрешен министър Бойко Рашков от "Продължаваме промяната", Ахмед Ахмедов от ДПС, Атанас Зафиров от БСП и Атанас Атанасов от "Демократична България".

"Продължаваме Промяната" поема комисиите по въпросите на Европейския съюз, здравеопазване, електронно управление и земеделие.

За председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз е избрана Деница Симеонова, за здравната комисия - Антон Тонев и за електронното управление - Калина Константинова.

ДПС поема ръководството на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и на Комисията по околната среда и водите. Първата ще бъде оглавена от Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ на ДПС, а втората - от Станислав Анастасов.

В сряда стана ясно, че Движението поема и финансовата комисия. Неин председател ще бъде бившият финансов министър от кабинета „Орешарски“ Петър Чобанов.

"Възраждане" оглавява комисиите по регионална политика, тази за българите в чужбина и комисията по туризъм. Избрани за председатели са съответно Коста Стоянов, Костадин Костадинов и Цончо Ганев.

"БСП за България" ще ръководи комисиите по труда, социалната и демографската политика, транспортната комисия, както и тази по културата и медиите съответно с председатели Георги Гьоков,​ Георги Свиленски и Иван Ченчев.

"Демократична България" получава комисиите по конституционни и икономически въпроси. Председател на икономическата комисия ще бъде Мартин Димитров, а начело на конституционната се очаква да бъде Атанас Славов.

Стефан Янев от "Български възход" оглавява комисията по превенция и противодействие на корупцията.

Избирането на председател на спортната комисия предизвика спор между "Продължаваме промяната" и ДПС, които поискаха да я оглавят. В началото на заседанието председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров каза, че първоначалната уговорка е била неговата партия да поеме комисията, но късно вечерта били уведомени, че комисията е дадена на ДПС.

И двете партии имаха предложика свои кандидатури за председатели - съответно Радостин Василев от ПП и Халил Летифов от ДПС, но нито един от кандидатите не получи мнозинство гласове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG