Връзки за достъпност

Извънредни новини

"С другите в Европа". България и Молдова сключиха споразумение за доставки на газ


Българският и молдовският президент Румен Радев и Мая Санду (отзад) на подписването на договора в Кишинев, 27 октомври.
Българският и молдовският президент Румен Радев и Мая Санду (отзад) на подписването на договора в Кишинев, 27 октомври.

България и Молдова са сключили споразумение за доставки на газ, съобщи БНР в четвъртък. То е било подписано в молдовската столица Кишинев в присъствието на президентите на двете страни Румен Радев и Мая Санду.

Споразумението е между "Булгартрансгаз" и молдовската "Енергоком", като то ще осигури доставки на газ през газопреносната мрежа на България до Молдова през трансбалканския газопровод и през газовата връзка с Гърция, която беше открита по-рано есента.

"С подписания договор за достъп и пренос на газ ще се диверсифицират източниците, а мрежата ще бъде свързана с другите в Европа", каза молдовският президент. Тя добави, че войната в Украйна е нанесла големи щети на целия континент, като една от тях е, че Молдова е в най-тежката си енергийна криза.

"Има предостатъчен физически капацитет за пренос на газ от България към Молдова. Въпросът е, че по този начин Република Молдова може да получи достъп до втечнен газ от терминалите в Гърция и в Турция", каза президентът Румен Радев. Той каза, че е обсъдил със Санду и възможността България да доставя на Молдова електроенергия.

Радев каза още, че България "силно подкрепя европейската ориентация на Молдова и е готова да ѝ сътрудничи и да помага в процеса на европейска интеграция".

"Нашето бъдеще е в Европа, близо до България", каза Санду.

Молдова е кандидат-членка на Европейския съюз. Тя граничи с Украйна и подкрепя Киев в конфликта с Русия и не признава анексиите на украински територии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG