Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма никакъв смисъл". Путин отрече, че планира да използва ядрено оръжие в Украйна


Владимир Путин говори пред участниците в срещата на международния дискусионен клуб “Валдай”
Владимир Путин говори пред участниците в срещата на международния дискусионен клуб “Валдай”

Руският президент Владимир Путин каза, че "за Русия няма никакъв смисъл, нито политически, нито военен, да прибягва до употребата на ядрено оръжие в Украйна".

Той каза това на тазгодишната среща на международния дискусионен клуб “Валдай” под наслов “След хегемонията: справедливост и безопасност за всички”.

Според него Москва не е повдигала първа въпроса за евентуалната употреба на ядрено оръжие.

"По наша инициатива никога нищо не сме казвали за възможното използване на ядрено оръжие от страна на Русия, а с намеци отговаряхме на изявленията на западните лидери".

А предишните му предупреждения за готовността да използва "всички средства, с които разполага, за да защити Русия" просто били реакция на западни изявления за възможно използване на ядрено оръжие.

Неотдавна обаче върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел за пореден път заяви общата позиция - че "потенциална руска ядрена атака срещу Украйна няма да провокира ядрен отговор от Запада, но ще доведе до мощен военен отговор".

Въпреки че Киев категорично отрече, Путин отново обвини Украйна, че се готви да извърши провокация с използването на така наречената мръсна бомба. Президентът уточни, че лично е разпоредил на военния министъра Сергей Шойгу да уведоми колегите си от другите държави за украинските планове.

За пореден път Путин обвини Запада за разпалването на войната в Украйна и че всичко се корени в "антиконституционния държавен преврат" през 2014 г. И пак каза, че руснаците и украинците са един народ, а Украйна е изкуствено създадена държава и добави:

"Сериозен гарант на украинската държавност, суверенитет и териториална цялост би могла да бъде само Русия, която е създала днешна Украйна", каза още той.

Путин увери, че Москва е готова за преговаря за прекратяване на конфликта, но "лидерите в Киев решиха да не продължават преговорите с Русия". Според него е много лесно да се реши този проблем, "ако Вашингтон даде сигнал на Киев да промени позицията си и да реши проблема по мирен път".

Украинският президент Володимир Зеленски обаче вече изрично изключи възможността за преговори с Путин.

Путин каза още, че "твърдолинейните украински националисти са готови да се бият до последния украинец". Според него "бандеровците", както в Русия наричат украинските бойци, определяйки ги за нацисти, са готови да пожертват своите бойни другари.

"Загубите са 1 към 10, 1 към 8 (в полза на руската армия), напоследък почти винаги са 1 към 7, 1 към 8“.

Владимир Путин каза още, че отношенията на Русия с Китай са на "безпрецедентно ниво", а китайският президент Си Цзинпин му е "близък приятел". Москва и Пекин подписаха партньорство без ограничения само дни преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари, като Москва има за цел силни политически и икономически връзки с Китай поради западните санкции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG