Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мръсна бомба". Какво представлява и защо Русия говори за нея сега?


Спасител от Министерството на извънредните ситуации на Украйна на учение
Спасител от Министерството на извънредните ситуации на Украйна на учение

Русия обвини Украйна, че планира атака с "мръсна бомба" - конвенционално взривно устройство, което съдържа ядрен материал. Киев отрече и от своя страна обвини Москва, че подготвя такава атака. Какво представлява това оръжие и какви щети може да нанесе?

Идеята, че Украйна би отровила собствената си територия е очевидно абсурдна. Такава е позицията на западните партньори на Украйна в отговор на руските твърдения, че Киев може да използва "мръсна бомба" на бойното поле.

Москва повтаря това твърдение непрекъснато през последната седмица. Руският министър на отбраната проведе разговори със министри от западни държави, в които повтори това обвинение. Русия не предоставя доказателства за твърдението си, че Киев подготвя такава атака.

Украйна и партньорите ѝ смятат, че Москва може да отправя обвинението, за да оправдае ескалацията на своите атаки.

Остава въпросът може ли мръсната бомба да бъде използвана като реална заплаха или по-скоро като основа на пропагандата.

Колко е опасна

Мръсните бомби не предизвикват атомна експлозия, която да изравни например един град със земята. Те са предназначени за разпространение на токсични отпадъци, съобщи Ройтерс.

Експертите по сигурността се притесняват за тях най-вече като за форма на терористично оръжие, което може да се използва в населени места, за да предизвика хаос сред цивилното население. Ролята им като тактическо средство за използване от воюващите страни е малка.

Специалистите твърдят, че непосредственото въздействие върху здравето на хората вероятно би било ограничено. Повечето хора в засегнатия район ще могат да избягат, преди да получат смъртоносни дози радиация. Но икономическите щети може да бъдат огромни поради необходимостта от евакуация на градски райони или дори изоставяне на цели градове.

В показанията си пред Сената на САЩ по време на управлението на Барак Обама физикът Хенри Кели, тогава председател на Федерацията на учените, очерта широк спектър от хипотетични сценарии в зависимост от количеството и вида на използвания ядрен материал и от това колко далеч е разпространен той.

Бомба, която използва радиоактивен цезий от медицинско оборудване, може да наложи евакуация на район от няколко градски квартала, което да го направи опасен за десетилетия.

Парче радиоактивен кобалт, използван са обработване на храни с йонизиращо лъчение, ако бъде взривено в Ню Йорк, може да замърси площ от 380 квадратни мили (1000 квадратни километра) и потенциално да направи Манхатън необитаем, каза Кели.

Как действа

"Мръсната бомба" съдържа радиоактивен материал, който се разпръсква във въздуха при детонацията на конвенционалния ѝ експлозив. Не е необходимо да съдържа радиоактивен материал, какъвто се използва в ядрената бомба. Вместо това може да се използват радиоактивни материали от болници, атомни електроцентрали или изследователски лаборатории, пише Би Би Си.

Това прави този тип оръжия много по-евтини и бързи за изработване от ядрените оръжия. Освен това те са малки и могат да се пренасят в багажник на автомобил.

Атаката с подобно оръжие цели да предизвикала паника сред населението, към което е насочена. При евентуалното ѝ използване широк район около зоната на взрива ще трябва да бъде евакуиран за обеззаразяване или напълно изоставен.

Какво твърди Кремъл

В понеделник Москва изпрати до ООН писмо, в което подробно излага обвиненията си срещу Киев. Дипломати съобщиха, че Русия планира да повдигне въпроса на закрито заседание на Съвета за сигурност.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза в телефонен разговор на министъра на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс, че е "обезпокоен от възможни провокации от страна на Киев, включващи използването на мръсна бомба". Той направи подобни коментари и пред министри от САЩ, Франция и Турция.

Ръководителят на руските войски за ядрена, биологична и химическа защита генерал-лейтенант Игор Кирилов каза пред медии, че целта на Украйна при подобна атака би била да обвини Русия.

Русия не предоставя доказателства, че Украйна подготвя такава атака.

Верни ли са руските твърдения

Руското външно министерство, публикува на 24-и октомври в Туитър снимка, която уж показва как Украйна подготвя "мръсна бомба". Тя обаче се оказа подвеждаща.

Снимката всъщност е направена в Словения през 2010 г.

В публикация в Туитър словенското правителство поясни, че на снимката, направена от словенската Агенция за ядрени отпадъци, се виждат детектори за дим, които "съдържат източници на радиация, но не и радиоактивни материали". Любляна допълни, че руското външно министерство е използвало снимката без разрешението на Агенцията за ядрени отпадъци.

Какво отговаря Украйна

Според Киев и западните му партньори твърдението на Москва, че Украйна умишлено ще направи част от собствената си територия необитаема, е абсурдно. Това важи с още по-голяма сила в момент, когато украинските сили си връщат територии на бойното поле.

В съвместно изявление САЩ, Великобритания и Франция нарекоха руските твърдения "очевидно неверни" и предупредиха Москва да не ги използва като "претекст" за ескалация.

Украинският президент Володимир Зеленски предположи, че Москва може да използва твърденията като прикритие за планове за подобна собствена атака.

"Ако Русия казва, че Украйна уж подготвя нещо, това означава едно: Русия вече е подготвила всичко това", каза той и добави, че тя е "източник на всичко мръсно в тази война".

Какво цели Русия

Военни анализатори смятат, че Москва не би използвала "мръсна бомба". Причината е, че тя може да нанесе големи щети на собствените ѝ войски и на териториите под неин контрол.

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) коментира, че министърът на отбраната на Русия "вероятно се е опитал да забави или спре западната военна помощ за Украйна и вероятно да отслаби алианса на НАТО с плашещи призиви".

Използвана ли е "мръсна бомба" преди

Никъде по света досега не е имало успешна атака с мръсна бомба. Имало опити, припомня Би Би Си.

През 1996 г. бунтовници от Чечения залагат бомба, съдържаща динамит и цезий-137, в московски парк. Цезият е бил извлечен от апаратура за лечение на рак. Службите за сигурност я откриват и обезвреждат.

През 1998 г. разузнавателната служба на Чечения открива и обезврежда мръсна бомба, поставена до железопътна линия.

През 2002 г. Хосе Падиля, американски гражданин, който е имал контакти с Ал Кайда, е арестуван в Чикаго по подозрение, че е планирал нападение с мръсна бомба. Той е осъден на 21 години затвор.

Две години по-късно Дхирен Барот, британски гражданин и член на "Ал Кайда", е арестуван в Лондон и е осъден на 30 години затвор за заговор за терористични нападения в САЩ и Обединеното кралство. Плановете според властите са включвали използването на мръсна бомба.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG