Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сериозен атестат". Мнозинството пак не подкрепи Иван Христанов за шеф на земеделската комисия


"Предстои ни да бъдем коректив на назначено служебно правителство, което действа без санкция на народните представители", каза Иван Христанов от трибуната
"Предстои ни да бъдем коректив на назначено служебно правителство, което действа без санкция на народните представители", каза Иван Христанов от трибуната

Депутатите продължават да не могат да изберат ръководствата на три парламентарни комисии - по земеделие, спорт и вероизповеданията. Както и при гласуването за председател на Народното събрание, никой от предложените председатели не може да събере мнозинство - половината присъстващи плюс един.

Без да бъдат сформирани комисиите, депутатите не могат да обсъждат и гласуват законопроекти.

Комисиите по земеделието, храните и горите и по въпросите на децата, младежта и спорта по първоначалното разпределение трябваше да бъдат оглавени от "Продължаваме промяната" (ПП). Но се оказа, че има проблем с номинираните - Иван Христанов и Радостин Василев.

За председател на първата в четвъртък беше предложен Христанов, който беше зам.-министър на земеделието в кабинета на Кирил Петков. Той беше един от най-активните в опита контролът върху вноса на храни на ГКПП "Капитан Андреево" да бъде отнет в полза на държавата от частната фирма, останала от управлението на ГЕРБ. Христанов обаче беше подкрепен само от ПП и "Демократична България" (ДБ).

Въпреки това, от ПП и в петък издигнаха пак неговата кандидатура. При гласуването той пак не беше избран, като събра едва 68 гласа "за", 64 "против" и 92 "въздържал се".

Никола Минчев от ПП го защити с думите:

"Той посегна там, където други ги е страх изобщо да погледнат. Не чухме да се каже нещо против него. Това ни навежда на мисленето, че разделеното гласуване бе продиктувано от причини, които не може да си кажем на глас тук. Сериозен атестат е, когато заради работата и куража в действията ти се наложи да бъдеш допълнително охраняван".

Десислава Танева от ГЕРБ обаче бясни защо Христанов не е желан. Според нея има спешни проблеми за решаване в земеделието на фона на кризите и на депутатите "не им се нрави перспективата ние пак да слушаме филмите за "Капитан Андреево", сериозно спонсорирани по всички медии". Тя обвини Христанов, че е говорил лъжи за граничния пункт.

Самият той каза:

"Тази комисия е важен политически орган, защото има криза в земеделието. Здравните аспекти на откритията ни на "Капитан Андреево" са верни. 400 млн., които щяха да потънат в един джоб, сега са върнати в бюджета. За съжаление, "Капитан Андреево" засенчи инсинераторите, националната профилактична програма, където също бяха отклонявани значителни обществени ресурси".

За председател на спортната комисия ПП издигна бившия министър на спорта в кабинета "Петков" Радостин Василев , който беше част от "Има такъв народ", но се отцепи. От ДПС номинираха Халил Летифов. Никой обаче не получи нужната подкрепа. За първия гласуваха само от ПП, БСП и ДБ, за втория - ДПС, ГЕРБ и половината от "Български възход".

Самият Василев даде брифинг, на който съобщи, че след обаждане от президентството и министъра на спорта в служебния кабинет Весела Лечева са настояли пред ДПС, за да не позволяват да бъде избран.

"Бях поканен на разговор от едно от основните лица на ДПС и бях помолен да се откажа от председателството и ми беше обяснено, че в момента е най-добре за мен да не съм председател. Само ми беше казано, че 30 години са приятели с Весела Лечева и няма как да се допусне да бъде председател на комисията по спорт", каза бившият министър.

Междувременно Румен Радев коментира обвиненията: "Очаквам българският парламент да произвежда закони, а не евтини интриги".

А Асен Василев от ПП му отвърна задочно:

"Напълно съгласен съм с президента, че в Народното събрание трябва да се коват закони, а не интриги. Трябва да питате г-н президента дали се е обаждал на някого. Нямам никаква представа за такива кухненски неща и това не е най-важното за българските граждани".

Според него сюжетът е започнал с това, че "изведнъж ДПС силно се заинтересува от комисията по спорт".

В петък депутатите направиха втори неуспешен опит да изберат председател. За Василев гласуваха 87 народни представители, 94 бяха "против", а 41 - "въздържал се". Летифов получи подкрепата на 103 депутати, 62 бяха "против", 57 се въздържаха.

За третата комисия, която няма избран председател - по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите, няма спор за ръководството. Тя трябва да бъде оглавена от ДПС, но остава въпросът - ако отнеме на ПП една от другите две, тя да получи друга комисия.

Депутатите избраха ръководствата на комисиите по правни и конституционни въпроси, които за първи път са разделени на две. Председател на първата ще е Радомир Чолаков от ГЕРБ, а втората оглави Атанас Славов от "Демократична България".

Работата на Народното събрание продължава с изслушване на министри по време на парламентарния контрол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG