Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Булгаргаз" прогнозира, че газът ще поевтинее с 45% през ноември


Iзпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.
Iзпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

Природният газ може да поевтинее с близо 45% и през ноември да се продава за около 130 лева за мегаватчас при 233 за октомври. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева на обществено обсъждане на цените, на което цената беше предложена на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

На него беше разгледано внесеното на 11 октомври заявление за ноемврийска цена на газа от 166.14 лв./МВтч. Новите сметки обаче са за 128 лв./МВтч. Златева обясни, че това е не само заради поевтиняването на европейските борси, но и заради постигнатите в търга за доставка на втечнен газ отстъпки между 38 и 50% от пазарните цени на газа, предоставени от гръцките ДЕПА и "Митилинеос".

Стойността следващия месец ще е с 64% по-ниска от най-високо ниво от 353 лв./мегаватчас, постигнато през септември и с 50% под борсовите европейски цени. За това дружеството получи похвали лично от служебния енергиен министър.

Окончателното си предложение за новата цена "Булгаргаз" ще внесе на 1 ноември. Възможно да има и допълнително намаление, ако борсовите индекси продължат да падат в последните четири дни на октомври. За декември обаче се очаква цената да върне възходящия си тренд, макар повишението не би трябвало да е чувствително.

Златева каза в отговор на въпрос, че дружеството продължава да изпраща заявки по договора с руската "Газпром", но получава потвърждение за нулеви количества. Преговори с "Газпром" не се водят, допълни тя.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов съобщи, че заради очакваното ново поевтиняване на природния газ няма да се наложи повишаване на цените на парното и топлата вода от Нова година.

"Сега, когато цената ще бъде под 130 лева на мегаватчас, тя се доближава плътно до прогнозната годишна цена. При това положение отпада необходимостта от повишаване на цената на топлинната енергия", добави той.

Иванов уточни, че газохранилището в Чирен в момента е запълнено 88% при максималния възможен темп на нагнетяване от 0.5 процента от капацитета му дневно, обемът му до 1 ноември ще е 90 на сто пълен. Това е над изискваните от Брюксел 80%, припомни шефът на КЕВР.

Иванов каза още, че са добри перспективите за цената на тока.

"Поради намаляване на цената на природния газ на европейските пазари, това води до въвеждането отново в експлоатация на парогазови централи и респективно предлаганото по-голямо количество електроенергия намалява цената на електроенергията. Цената на българската енергийна борса е вече под 300 лева на мегаватчас", добави той.

Битовите потребители нормативно ще напуснат регулирания пазар до 31 декември 2025 г. , каза още Иванов. България е декларирала това пред Европейската комисия и според него всякакви опити това да се случи по-рано са неудачни. Така че КЕВР няма планове този срок да бъде намален.

По-късно министърът на енергетиката Росен Христов даде брифинг, на който каза, че "смяната на стратегията на „Булгаргаз” от директни преговори към конкурентни процедури ясно показва резултати".

„Цифровото изражение за ноември е 200 млн. лева. Ако бяхме продължили старата стратегия, ноември щяхме да платим 200 млн. лева повече за същото количество газ, което потребяваме”, добави той и поздрави ръководството на компанията.

Христов отчете актуализираната прогнозна цена на газа от 130 лв. за мегаватчас.

„Това е значително понижение, в сравнение с вече намалената цена от 166 лв., заявена отначало. Допълнителната отстъпка се дължи на изключително успешното представяне на конкурентните процедури, които „Булгаргаз” организира за доставки на синьо гориво”, каза още той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG