Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иранските власти тайно са погребали тялото на журналист от Радио Свободна Европа


Реза Хагигатнеджад
Реза Хагигатнеджад

Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция е информирал семейството на журналиста от Радио Свободна Европа Реза Хагигатнеджад, че тялото му е било тайно погребано на място извън родния му град Шираз.

45-годишният Хагихатнеджад почина от рак в Берлин на 17 октомври. Тялото му беше транспортирано до Иран за погребение на 25 октомври. То обаче така и не беше предадено на родителите му, след като пристигна в Иран.

На 27 октомври майката на журналиста Бейгумджан Раеиси публикува видеозапис, в който казва, че тялото на сина й е “отвлечено от властите на летището“.

На 28 октомври говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс призова иранските власти да предадат тленните останки на семейството на журналиста..

„Отношението към Реза Хагигатнеджад подчертава колко много се страхува ръководството на Иран от журналистите дори след смъртта им“, каза той.

Президентът и главен изпълнителен директор на Радио Свободна Европа Джейми Флай нарече отношението на иранския режим към семейството на Реза Хагигатнеджад "позорно и отвратително".

Този случай става факт на фона на опитите на иранските власти да потушат протестите, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини.

"Забравих за забрадката". Иранската катерачка, която си показа косата
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG