Връзки за достъпност

Извънредни новини

България пак настанява украинските бежанци в държавни бази. ЕК отпуска още средства 


Украински бежанци, влизащи от Украйна в Молдова.
Украински бежанци, влизащи от Украйна в Молдова.

Украинските бежанци, които пребивават в хотели и нямат възможност сами да поемат разноските си, ще бъдат настанени в държавни почивни бази.

Това ще се случи до средата на ноември, след като правителствената програма за подслоняване на украинци през лятото приключва на 31 октомври, обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в понеделник.

Подобно решение взе и редовния кабинет на Кирил Петков, когато първата програма за настаняване на бежанци от Украйна изтече в края на май.

“Причината за това решение се крие в обстоятелството, че това е практика за Европейския съюз. Само България и още две държави – Кипър и Ирландия, дават такава закрила за неограничен период от време. Отдавна е изчерпан периодът, за който се дава тази закрила”, каза Демерджиев по време на брифинг след извънредно заседание на Министерския съвет.

По думите на туристическия му колега Илин Димитров досега държавата изплатила на хотели близо 523 млн. лв., от които 200 млн. лв. са за сметка на бюджета, а останалите са осигурени от европейски програми и фондове.

“Важно е да сме наясно с възможностите си. Не оставяме никого на улицата. Нуждаещите се от закрила ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи“, увери Димитров и добави, че до края на тази седмица ще бъдат обработени “всички безспорни плащания, които сме начислили”.

След това хотелиерите ще имат възможност да подадат жалби в рамките на 15-дневен срок, които след това ще бъдат разгледани от властите.

Междувременно Европейската комисия съобщи в понеделник, че България, Полша, Словакия, Чехия, Естония, Латвия и Литва ще получат допълнително общо 100 милиона евро за бежанците от Украйна.

Тези средства са предназначени за продължаване на грижите за украинците, включително за покриване на разходите за храна, транспорт и временно настаняване. Предвижда се средствата да достигнат до граждански организации и местните власти, се посочва в съобщение на комисията, цитирано от БТА.

ЕК допълва, че още 52 милиона евро ще бъдат осигурени за условия за настаняване на бежанците, за лекарска и психологическа помощ. Отбелязва се, че Полша, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия вече са получили за същите цели общо 248 милиона евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG