Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин се срещна с лидерите на Армения и Азербайджан, за да преговаря за примирие в Нагорни Карабах


Владимир Путин с президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян

Руският президент Владимир Путин се срещна с лидерите на Армения и Азербайджан в опит да посредничи за споразумение, което да прекрати конфликта между двете държави. На срещата в руския курорт Сочи на Черно море на 31 октомври не беше постигнат пробив.

Преговорите идват месец след нови сблъсъци в района на Нагорни Карабах, които взеха над 280 жертви. Срещата се проведе на фона на войната, която руският президент Владимир Путин започна срещу Украйна. Тя взе хиляди жертви и доведе до изселването на милиони цивилни украинци.

В съвместно изявление, публикувано след срещата президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян казаха, че ще се въздържат от използване на сила и ще водят преговори, зачитайки взаимно суверенитета и териториалната си цялост. Путин каза, че пред сключването на споразумение между двете страни все още има пречки, но не поясни какви.

Армения и Азербайджан от десетилетия са в конфликт заради Нагорни Карабах. Населеният предимно с арменци район беше откъснат от Азербайджан от подкрепяни от Армения сепаратисти по време на война през 90-те години.

Най-сериозната ескалация на конфликта през последните години беше през 2020 г., когато Армения загуби контрол над части от Нагорни Карабах и седем съседни области. Това стана при шестседмична война, която доведе до над 6500 убити и завърши с прекратяване на огъня с посредничеството на Русия.

Близо 2000 руски войници бяха разположени на място, за да наблюдават ситуацията.

Преди преговорите в Сочи арменският премиер каза че страната му е готова да удължи престоя на руските войници до 20 години.

"Ако дойдат тук, аз ще ги застрелям и убия"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG