Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет ще обяви процедура за доставка на гориво за АЕЦ "Козлодуй", различно от руското


Росен Христов
Росен Христов

Служебното правителство ще обяви процедура за доставка на гориво за АЕЦ “Козлодуй” до седмици, съобщи министърът на енергетиката Росен Христов след посещение в централата. По думите му доставчикът няма да бъде руски, а причината за това е, че Русия не желае “да сътрудничи”.

“Буквално в следващите седмици планираме да обявим процедура за подбор доставчик на ядрено гориво”, каза Христов, цитиран от БНР.

По думите му две компании вече са заявили интерес - американската “Уестингхаус” и френската “Фраматом”.

“Както знаете, доставките от Русия са под въпрос във връзка с нежеланието на Русия да сътрудничи... Така че, се ориентираме изцяло към европейски и американски източници на гориво и в най-скоро очакваме да има вече подписани и договори“, каза още министърът на енергетиката.

Преди седмици Министерският съвет отмени заложеното от кабинета “Петков” ограничение при търсенето на алтернативни доставчици за гориво за АЕЦ „Козлодуй“. То предвиждаше от бъдещи търгове да бъдат изключени компании от Русия. Това предизвика съмнения, че кабинетът планира да продължи доставките на ядрено гориво от Русия.

Росен Христов тогава аргументира решението с твърдението, че решението на последното редовно правителство е облагодетелствало американската „Уестингхаус“ и дори е правило потенциално невъзможно намирането на доставчик.

Във вторник министърът коментира и аварийното спиране в събота вечерта на VI-и блок на централата. Причината е изтичането на водород от охлаждащата система на генератора на блока, което по никакъв начин не застрашава ядрената безопасност на централата, увери Христов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG