Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна е отблъснала нови атаки с дронове в източни и централни територии


Система за противовъздушна отбрана в Украйна, 31 октомври
Система за противовъздушна отбрана в Украйна, 31 октомври

Руските сили са изстреляли дронове по цели в Източна и Централна Украйна рано сутринта в сряда. Това съобщи украинската противовъздушна отбрана в Телеграм.

Новината идва на фона на продължителни опити на Кремъл да разруши критична украинска инфраструктура с цел да намали волята на населението за съпротива. По-рано в понеделник Русия изстреля ракети по няколко украински града, включително Киев, като водоснабдяването и електричеството бяха прекъснати за часове, преди да бъдат възстановени в сряда. Властите предупредиха, че в столицата ще продължи да се налага ограничаване на тока.

„Дванадесет от 13 боеприпаса бяха унищожени от [украинската] противовъздушна отбрана в източните и централните региони на страната“, написаха украинските военни в съобщение в Телеграм в сряда.

ПВО съобщи, че шест дрона са били свалени в Източна Украйна, а други шест са унищожени в централната част на страната.

Русия атакува украинска енергийна инфраструктура и цивилни обекти с ракети, дронове и артилерийски атаки в продължение на седмици на фона на украинска контраофанзива, която изтласка руските войски от североизтока и ги отблъсна на изток и югоизток.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза в сряда, че властите в столицата подготвят над 1000 точки за отопление в целия град, в случай че топлофикационната система бъде изключена вследствие на руски атаки.

Кличко написа в Телеграм, че градските власти обмислят различни сценарии при ракетни атаки. "Най-лошото е там, където изобщо няма да има нито ток, нито вода, нито парно“, каза той. „За този случай подготвяме над 1000 точки за отопление в нашия град.

Атаки с ракети и дронове са повредили най-малко 40 процента от енергийната инфраструктура на Украйна и за кратко са оставяли големи части от Киев без ток и вода. Девет региона са имали прекъсвания на тока, съобщиха властите.

„Ние ще направим всичко възможно, за да осигурим електроенергия и топлина за предстоящата зима“, каза украинският президент Володимир Зеленски в редовното си обръщение късно вечерта във вторник. „Но трябва да разберем, че Русия ще направи всичко възможно, за да унищожи нормалния живот“.

В централната Черкаска област дрон е ударил инфраструктурен обект в сряда. Това съобщи областният управител Игор Табурец в съобщение в Телеграм. Той написа, че други два дрона, насочени към Черкаси, са били свалени. По негови думи няма данни за пострадали.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат предупреди във вторник, че Киев не разполага с ефективни средства за защита срещу балистични ракети, произведени в Иран, които Русия вероятно планира да разположи северно от украинската граница.

Игнат каза на брифинг, че теоретично би било възможно да се свалят ирански балистични ракети, но ще бъде много трудно да се направи това „със средствата, които имаме в нашия арсенал днес“.

"Уошингтън поуст" съобщи преди месец, че Иран се е съгласил да достави на Русия ракети тип земя-земя, позовавайки се на източници от американските служби за сигурност.

В района на Донецк украинските военни съобщиха, че руските войски продължават да обстрелват източния град Бахмут. Имало е тежки боеве близо до града, докато украинските сили са задържали руските атаки в други два района в Донецк - около Авдиевка и Угледар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG