Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Игрите на глада". Какво се случи в Севастопол, за да се откаже Русия от зърнената сделка


Севастопол е ключово пристанище на руския флот на анексирания полуостров Крим
Севастопол е ключово пристанище на руския флот на анексирания полуостров Крим

Войната на Русия в Украйна придоби ново измерение след експлозиите, които нанесоха щети на руския черноморски флот в Севастопол на 29 октомври. В резултат на тях Москва се оттегли едностранно от сделката за експорт на зърно и заплаши света с нова криза и глад.

Споразумението, договорено с посредничеството на ООН през юли, позволи на Украйна да изнася зърно от своите пристанища по време на войната. Москва обаче реши да го прекрати, като обвини Киев за "терористична" атака с дронове по няколко руски военни кораба в събота. Украйна отхвърли обвиненията и каза, че Кремъл оправдава така излизането си от сделката - нещо, за което предупреждава неведнъж.

Въпреки хода на Москва, ООН съобщи в понеделник, че се е договорила с Турция и Украйна да бъдат пропуснати 12 кораба с рекордните 354 500 тона зърно.

А турският президент Реджеп Тайип Ердоган - един от главните архитекти на споразумението, каза:

"Въпреки че Русия действа колебливо, ние решително ще продължим усилията си да служим на човечеството“.

Европа и САЩ вече призоваха Русия да преразгледа своето решение, след като Украйна каза, че в Одеса е блокиран корабът Ikaria Angel с 40 000 тона зърно за Етиопия в рамките на Световната продоволствена програма на ООН.

"Русия е единствената виновна за това, че храната ще стане по-скъпа от Западна Африка до Източна Азия, хората в Етиопия, Йемен или Сомалия са изправени пред катастрофален недостиг на храна. Партньорите се опитват да убедят терористичната държава да забави малко изнудването. Но дали това е реалистично?", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Спирането на украинския износ би засилило вече високата глобална инфлация. Случващото се вече накара фючърсите на пшеницата в Чикаго да скочат с почти 6% на 31 октомври, а царевицата поскъпна с повече от 2%.

Как се стигна дотук

В 4,20 часа призори на 29 октомври мощни експлозии разтърсиха залива на Севастопол - най-големият град в незаконно анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров.

В социалните мрежи се появиха видео записи, за които се твърди, че показват експлозиите в събота сутрин в Севастопол.

Местните власти съобщиха, че кораби на Черноморския флот са отблъснали атака на безпилотни летателни апарати, заради което пристанището и подходът към него бяха затворени за дълги часове.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Антон Герашченко, съобщи, че са били поразени четири кораба, сред които и новият флагман на руския черноморския флот - фрегатата "Адмирал Макаров", макар да определи информацията за нея за "непотвърдена". От този кораб руските военни могат да изстрелват крилати ракети "Калибър", с каквито се смята, че на 14 юли бяха убити 27 души в град Виница.

Руското министерство на отбраната обаче съобщи, че при атаката е засегнат само руският миночистач "Иван Голубец" и леко са повредени пристанищни съоръжения.

В понеделник руското министерство на отбраната съобщи, че е извадило и анализирало останки от дронове, използвани за атаката в Севастопол.
Според Москва те са били оборудвани с навигационна система, прoизведена в Канада.

Военното министерство в Москва обвини Украйна, че е извършила нападение с 16 дрона - девет летящи и седем морски.

"Възстановената информация в паметта на навигационния приемник показва, че изстрелването на надводните дронове е било от бреговете край Одеса", се казва в официалното изявление.

Според Русия дроновете са се движили в зоната за сигурност около "зърнения коридор", преди да сменят курса си към морската база в Севастопол, а един от тях вероятно е пуснат от самата зона за сигурност около зърнения коридор.

"Това може да е индикация, че първоначалното изстрелване е от един от гражданските кораби, изпратен от Киев или западните му покровители, за да осъществи износ на селскостопански продукти от украинските пристанища", казаха още от Москва.

Обвиненията на Русия обаче не се ограничиха само до Украйна. Според Москва украинските военни, извършили "терористична атака", са били обучени от специалисти от британските военноморски сили в Очаков, Николаевска област. Според руското военно министерство представители на това британско подразделение са замесени и в "планирането, подсигуряването и осъществяването на терористичния акт в Балтийско море от 26 септември т. г., когато бяха взривени газопроводите "Северен поток" и "Северен поток-2".

Лондон отхвърли твърденията на Москва.

"За да отклони вниманието от катастрофалното справяне с незаконното нашествие в Украйна, руското министерство на отбраната прибягва до прокарването на неверни твърдения от епичен мащаб", каза говорител на британското военно ведомство в Лондон.

Москва реагира със съобщението, че спира участието си в сделката за "неопределен срок", твърдейки, че вече не може да "гарантира безопасността на цивилни кораби". Според нея атакуваните кораби са гарантирали сигурността на "зърнените коридори".

От Украйна отрекоха това и призоваха "да се погледне картата, за да се види, че между коридора, по който корабите със зърно пътуваха, и Севастопол има разстояние от около 220 км".

Украинските власти дори изразиха позиция, че Русия носи отговорност за експлозиите, които да използва като оправдание за прекратяване на участието си в споразумението - ход, който подкопава усилията за облекчаване на световната продоволствена криза

Според Антон Герашченко причина за експлозиите е било невнимателно боравене с взривни вещества.

"Руснаците са в такъв шок, че още не знаят как да докладват за това на Путин!", написа той.

„Суспендирайки участието си в сделката със зърно под фалшив претекст за експлозии на 220 км от зърнения коридор, Русия блокира 2 милиона тона зърно на 176 кораба, които вече са в морето – достатъчно, за да изхрани над 7 милиона души. Русия е планирала това доста по-рано“, коментира външният министър Дмитро Кулеба в Туитър.

Според първия дипломат на Украйна настоящата опашка от кораби със зърно се е натрупала в Черно море от септември, „когато Русия започна умишлено да забавя функционирането на коридора и да се стреми да подкопае сделката“.

„Русия отдавна взе решението да поднови игрите на глада и сега се опитва да го оправдае“, каза още Кулеба.

Той добави, че "тази поредна измислена история говори повече за споровете вътре в руското правителство, отколкото за Запада".

Междувременно САЩ обвиниха Кремъл в „превръщането на храната в оръжие", за да спечели влияние при неуспешната си инвазия в Украйна. Лично президентът Джо Байдън нарече решението на Москва „абсолютно възмутително“.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е „дълбоко загрижен“ и иска да спаси сделката, като провежда интензивни контакти с цел отмяна на спирането на споразумението, каза негов говорител на 30 октомври.

Русия поиска Съветът за сигурност на ООН да се събере на заседание.

Украйна е един от най-големите износители на зърно в света. Спирането на износа след началото на войната доведе до скок в цените на храните и предизвика безпокойство сред страните в Близкия изток и Африка. Затова сега целият свят следи изпълнението на "зърнената сделка".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG