Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия се оттегли от сделката за украинското зърно. Киев и Западът осъдиха решението


Кораб с украинско зърно минава край Истанбул.
Кораб с украинско зърно минава край Истанбул.

Русия замрази участието си в сделката за износ на зърно от Украйна, постигната по-рано тази година с посредничеството на ООН и Турция. Повод за решението стана твърдението на Москва, че украинската армия е атакувала с дронове Черноморския ѝ флот в Севастопол. Украйна определи този претекст като фалшив, припомняйки, че по-рано е предупреждавала, че Русия планира да развали споразумението.

Министерството на отбраната на Русия съобщи в събота вечерта, че страната "замразява участието си в осъществяването на споразуменията за извозване на селскостопанска продукция от украинските пристанища".

По-рано през деня ведомството обяви, че Киев е извършил терористична атака срещу руски военни и граждански кораби в Севастополския залив с девет въздушни дрона и седем автономни морски безпилотни апарата. Москва добави, че всички те са били унищожени и при нападението са нанесени "незначителни повреди" руският миночистач "Иван Голубец" и заграждения в залива Южная.

Доставките на зърно от украински пристанища бяха блокирани от 24 февруари насам, когато Русия започна пълномащабната си военна инвазия. Това предизвика световна хранителна криза. През юли Киев и Москва постигнаха споразумение с посредничеството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и ООН.

В Истанбул беше открит Съвместен координационен център, който да наблюдава безопасното преминаване на корабите по установени маршрути и да следи за спазването на забраната за оръжия на влизане и излизане от Черно море.

От този центъра потвърдиха в неделя, че в Черно море не са планирали движения на кораби с украинско зърно. За момента няма официална реакция от Анкара. В събота вечерта източник от сферата на сигурността заяви пред АФП, че Турция не е била официално уведомена за оттеглянето на Русия от споразумението.

То позволи отваряне на украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южни, през които по море да бъде изнесено зърното, останало блокирано. По данни на Киев от миналогодишната реколта бяха останали 20 милиона тона зърно, предвидени за износ.

По време на преговорите за споразумението руският президент Владимир Путин постави като условие свалянето на западните санкции срещу страната, обявени в отговор на непредизвиканата ѝ военна агресия срещу Украйна.

"Ако погледнем ситуацията като цяло, с оглед и на тазгодишната реколта, Руската федерация е напълно готова да замести украинското зърно и да прави доставки на приемливи цени за всички заинтересовани страни", коментира в събота руският аграрен министър Дмитрий Патрушев пред телевизия "Росия-24", цитиран от ТАСС.

По думите му Русия е готова, съвместно с Турция, до четири месеца безвъзмездно да достави 500 000 тона зърно на най-бедните страни. Междувременно прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че засега не се планира разговор между Путин и Ердоган заради зърнената сделка.

"Путин превърна храната, студа и цените в оръжия срещу света. Русия води хибридна война срещу Европа, вземайки Африка и Близкия изток за заложници", реагира в Туитър украинският президентски съветник Михайло Подоляк, цитиран от Ройтерс. Според него решението на Кремъл да замрази участието си в зърнената сделка "за сетен път показва, че да се преговаря с Москва е безполезно".

Външният министър на страната Дмитро Кулеба призова "всички държави да изискат от Русия да спре своите игри на глада и да се придържа към задълженията си".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък призова за категоричен международен отговор от страна на ООН и Групата на 20-те най-развити икономики в света (Г-20). В свое видообръщение той обвини Москва, че се опитва по изкуствен начин да предизвика глад в Африка, Близкия изток и Южна Азия.

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел също призова Русия да преразгледа решението си, защото то "застрашава основния маршрут за износ на зърно и торове, необходими за справяне със световната продоволствена криза, предизвикана от войната".

"Подчертаваме, че всички страни трябва да се въздържат от всякакви едностранни действия, които биха застрашили Черноморската инициатива за зърното. Тя е жизненоважно хуманитарно усилие, което безспорно играе положителна роля за осигуряването на достъп до продоволствие на милиони хора по света", коментира говорителката на Европейската комисия по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Набила Масрали.

Американският президент Джо Байдън пък нарече решението на Русия да се оттегли от зърнената сделка "напълно възмутително". По думите му, цитирани от Ройтерс, "няма никакво основание в това, което правят".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG