Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ивайло Аврамов и отговорността за творенето на скулптури


Ивайло Аврамов
Ивайло Аврамов

Той работи с гипс, дърво, метал, камък. Работите му понякога се описват като „по-солидни, сложни и по-тежки“, друг път просто като шедьоври. В сряда Ивайло Аврамов получи националната награда за скулптура „Акад. Иван Лазаров“ за 2022 година.

Дядо му е художник, баща му е цигулар, брат му е композитор. Той обаче решава да тръгне в друга посока и се посвещава на скулптурата. Всичко изглежда се отплаща, защото вече е признат от хората в гилдията за постиженията си.

В сряда Ивайло Аврамов получи националната награда за скулптура „Акад. Иван Лазаров“ за 2022 година. Наградата връчи миналогодишният носител на приза Иван Русев. Аврамов беше избран измежду петима номинирани автори, останалите сред които са Венцислав Занков, Павлин Радевски, Снежана Симеонова и Стефан Лютаков.

„Благодаря за тази награда. Тя за мен е знак за сериозна отговорност, която ме чака оттук нататък, не толкова за заслуги, които съм постигнал,“, каза Аврамов и добави, че наградата за него е още по-важна, тъй като го свързва с „бащата“ на българската скулптура Иван Лазаров.

Наградата е учредена през 1978 година и е връчвана до 1989 година. Присъжда се на един български скулптор за ярки постижения в областта на скулптурата през предходната година.

Освен парична награда победителят получи и копие на скулптура на Иван Лазаров. Оригиналът е скулптура на над 80 години на духовника Пимен Зографски.

Ивайло Аврамов е син на българския музикант, цигулар и изпълнител Лальо Аврамов, а дядо му Никола е художник. Брат му Асен е композитор.

Ивайло Аврамов е роден е през 1968 г. в София. Завършва Националната художествена академия със специалност Скулптура при проф. Крум Дамянов.

Първите му участия датират още от 1993 г., преди да завърши академията. През годините работи с метал, дърво, гипс, камък и др. За една изложба от 2020 г. дори използва въглищен прах.

Работите му понякога се описват като „по-солидни, сложни и по-тежки“, друг път просто като шедьоври.

Интересите му са свързани с нефигуративната скулптура. Сред най-важните му произведения са „Фрагменти от една безкрайна линия“ и „Четири фрагмента“ от 1998, „Мрежа“ от 2000 г. и други.

Произведенията му като „Четири фрагмента“ и „Колони в процес“ се дават за пример и като произведения с характеристики на необективност.

От повече от 20 години Аврамов е и преподавател в дисциплините „Рисуване“, „Материал пространство и анализ“ и „Скулптура в материал“ в Националната художествена академия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG