Връзки за достъпност

Извънредни новини

Международните инспектори опровергаха обвиненията на Русия за украинска "мръсна бомба"


Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси (в средата) и членове на агенцията инспектират Запорожката атомна електроцентрала през септември.
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси (в средата) и членове на агенцията инспектират Запорожката атомна електроцентрала през септември.

Експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не откриха доказателства за твърденията на Русия, че Украйна разработва "мръсна бомба". Това съобщи директорът на агенцията Рафаел Гроси в четвъртък.

В края на октомври Москва обвини Киев, че планира да използва т.нар. "мръсна бомба" - конвенционално взривно устройство, което съдържа ядрен материал. Украйна отрече и покани международните експерти от МААЕ да инспектират ядрените обекти в страната, за да опровергаят твърденията.

В четвъртък Гроси съобщи, че експертите са приключили проверката си и не са открили доказателства за недекларирана ядрена дейност на Украйна. Инспекцията е извършена в три обекта в Киев, Жовти Води и Днепър.

"Нашият технически и научен анализ на резултатите, който направихме досега, не показа никакви данни за недекларирана ядрена дейност и материали на тези три места", каза Гроси.

Инспекторите на МААЕ започнаха проверка на няколко съоръжения в Украйна по искане на Киев на 31 октомври. Украйна отправи искането, след като Русия обвини Киев, че разработва "мръсни бомби" на два обекта, които са под гаранциите на МААЕ и които са редовно посещавани от инспекторите на агенцията.

Украйна отрече обвиненията на Русия и от своя страна я обвини, че подготвя такава атака.

Мръсните бомби не предизвикват атомна експлозия, а са предназначени за разпространение на токсични отпадъци. Според експертите по сигурността те са най-вече като форма на терористично оръжие, което може да се използва в населени места, за да предизвика хаос сред цивилното население. Ролята им като тактическо средство за използване от воюващите страни е малка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG